Basisschool krijgt tips om schoolplein te vergroenen

18-06-2019 Nieuws Kor Kegel

Een avontuurlijk groen schoolplein in Bergen op Zoom

SCHIEDAM – Binnenkort krijgen alle basisscholen in Schiedam een pakket met informatie en tips om de natuur letterlijk in huis te halen. Veel meer lessen zouden ook buiten het schoollokaal kunnen plaatsvinden. Niet alleen de natuurkundeles leent zich voor een oriëntatie in een groene omgeving. Ook taalles of rekenles zou best op het schoolplein gegeven kunnen worden, in een omgeving die goed voelt.  

Groene schoolpleinen, dat is het idee van het Natuur- en Milieu-Educatiecentrum (NME) aan de Harreweg 10-12 in Schiedam-Kethel. “Groen draagt bewezen bij aan de ontwikkeling van kinderen”, staat in de tweede nieuwsbrief Parels van Schiedam. “Even het hoofd leegmaken. Met je handen in de aarde, de wind op je gezicht. We weten allemaal dat buiten zijn ons goed doet. Meer educatief groen geeft kinderen de kans dit vaker te ervaren en buiten, in de natuur, te leren.”

Groene schoolpleinen, er komen steeds meer voorbeelden van in binnen- en buitenland. “Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanleg van een groen schoolplein en hoe pak je het aan? Vanuit de gemeente Schiedam is hiervoor een speciale handreiking geschreven.”  

Speciaal voor het onderwijs wordt groene en duurzame educatie verzameld op een website die binnenkort de lucht ingaat: groendoetgoedschiedam  

Voorbeeld is het praktische lespakket ‘De grote plantenjacht’. Hoe zit het met het aantal verschillende soorten planten en dieren in de schoolomgeving? Deze uitdagende onderzoeksvraag staat centraal in dit lespakket voor het basisonderwijs. In vijf lessen leren kinderen uit de groepen vijf tot en met acht wat het begrip ‘biodiversiteit’ inhoudt. Ze onderzoeken de gelijkenissen en verschillen tussen planten en dieren en ze verzamelen en bestuderen natuurschatten en maken tot slot een actieplan om de biodiversiteit rond de school te vergroten. Na het insturen van een verslag en foto’s ontvangt de school honderd euro om het actieplan van de leerlingen daadwerkelijk uit te voeren.

Het lespakket ‘De Grote Plantenjacht’ wordt gratis verstrekt en alle basisscholen mogen meedoen. Scholen kunnen zich aanmelden via internet: www.eco-schools.nl/de-grote-plantenjacht. Ze ontvangen dan een code om in te loggen en de lesmaterialen te downloaden. 
‘De Grote Plantenjacht’ is een internationaal project (‘The Great Plant Hunt’), bedacht door Toyota Motor Europe. In Nederland coördineert SME Advies het project via haar programma Eco-Schools.