Categorieën

Service

Babbersmolen zal nog dit jaar draaien

Babbersmolen zal nog dit jaar draaien
Uit

Babbersmolen zal nog dit jaar draaien

  • Kor Kegel
  • 08-08-2017
  • Uit
Babbersmolen zal nog dit jaar draaien

De wieken zullen weer wentelen

SCHIEDAM – De gedeelde roeden van De Babbersmolen worden half oktober ongedeeld gemaakt. Naar verwachting duurt dat karwei twee maanden, zodat de Babbersmolen nog dit jaar weer draait. Het Rijk betaalt het herstel.  

Ondanks de grondige restauratie vorig jaar moest de Babbersmolen worden stil gezet. Het bleek dat er iets mis was met de boutverbinding van de molenroeden, waardoor niet met zekerheid was te zeggen dat de wieken goed blijven zitten. Het zijn deelbare molenroeden, die over twee maanden vervangen worden door een ondeelbare roede, met hergebruik van de huidige roeden.  

Van de circa 1200 molens in Nederland waren er 48 waarbij dat gebrek werd geconstateerd. Al deze molens werden stil gezet. In Schiedam gaat het om De Drie Koornbloemen aan de Vellevest 5 en de Babbersmolen aan de Schiedamsedijk 2. In de nabijheid zijn ook molens De Lelie en De Ster aan de Kralingse Plas stil gezet alsmede twee molens in de Hoeksche Waard, de molen van Goidschalxoord en De Hoop in Maasdam.

De Rijksdienst is dit voorjaar met alle gedupeerde moleneigenaren in gesprek gegaan over oplossingen. Volgens een eerste inschatting zou drie miljoen euro nodig zijn voor het herstel van alle 48 molens. Jet Bussemaker, nu demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, besloot tot een financiële regeling om de reparaties uit te voeren. Dat gebeurt in samenwerking met vereniging De Hollandsche Molen en in Schiedam met Stichting De Schiedamse Molens.

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →