AVR stapt naar de rechter om nieuwe aandeelhouder Irado

24-12-2019 Nieuws Kor Kegel

Irado brengt ook huisvuil naar de AVR

SCHIEDAM – De AVR op Rozenburg hekelt de constructie die de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk hebben bedacht om hun huisvuil kwijt te raken. De drie naast elkaar liggende gemeenten hebben een gezamenlijke NV, Bar-Afvalbeheer, die tot het Schiedamse Irado toetreedt als aandeelhouder. BAR brengt het restafval naar Schiedam, waar het wordt overgeslagen voor verwerking en nascheiding bij het Friese bedrijf Omrin.  

De AVR heeft bezwaren tegen deze constructie, want hierdoor komen andere afvalverwerkers niet in aanmerking voor de verwerking van het huisvuil van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Volgens de AVR had er een Europese aanbesteding moeten plaatsvinden. De AVR had zeker kans gemaakt, omdat het bedrijf ver gevorderd is met het scheiden van plastic, metaal en drinkwaterverpakkingen (pmd) uit het huisvuil. Sinds deze week hoeven de Rotterdammers het pmd niet zelf uit het huisvuil te houden, omdat een productielijn van de AVR het beter kan. 

Irado brengt overigens het Rozenburgse huisvuil naar de AVR. Het huisvuil van Vlaardingen, Schiedam en Capelle aan den IJssel levert Irado aan Omrin in Heerenveen. Het huisvuil van de drie BAR-gemeenten zou daar nu bij komen, maar de AVR stapt naar de rechter omdat de gemeenten een verkeerde procedure zouden hebben gevolgd. Concurrentievervalsing wordt het genoemd. De AVR heeft de gemeenteraadsleden van Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk hierover geïnformeerd.