Avondklok blijft toch gelden, zeker vanavond/vannacht en woensdag en donderdag

16-02-2021 Nieuws Redactie/Schiedammer Online

DEN HAAG - De beslissing van de voorzieningenrechter om per direct de avondklok op te heffen is door het gerechtshof Den Haag vanavond geschorst. Dat meldt het gerechtshof Den Haag.

Het gerechtshof licht toe: "De Nederlandse staat heeft een spoedappel (appel is een ander woord voor hoger beroep, red.) ingesteld bij het gerechtshof Den Haag tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag van vanmorgen waarin beslist is dat de avondklok moet vervallen. Dit was gevorderd door Stichting Viruswaarheid.nl. De inhoudelijke behandeling van het spoedappel vindt aanstaande vrijdag plaats. Kort daarna zal het hof op het hoger beroep beslissen."
 
De Staat had aan het gerechtshof gevraagd om de uitspraak van de voorzieningenrechter te schorsen in afwachting van de definitieve uitspraak in hoger beroep (een zogeheten schorsingsincident). Dat wil zeggen dat de Staat wil dat de avondklok gehandhaafd blijft totdat het Haagse gerechtshof een definitieve beslissing neemt over de vraag of de avondklok buiten werking gesteld moet worden. Het Haagse gerechtshof heeft dit schorsingsverzoek toegewezen. Dat gebeurde pas om halfnegen vanavond.

Update 22.45 uur
Willem Engel, van stichting Viruswaarheid, die het kort geding had aangespannen, geeft zojuist op televisie bij OP1 aan morgen met een 'turbo-spoed-cassatie' te willen komen.

De woordvoerder van de politievakbond gaf op het journaal aan dat de politie vanavond coulant heeft opgetreden tegen overtreders van de avondklok, gezien de verwarrende situatie die vandaag is ontstaan, en mensen die in overtreding waren eerst heeft gewaarschuwd en heeft verzocht huiswaarts te gaan.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad (waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten), reageerde op televisie hierop, dat het niet aan de politie zelf is om te bepalen dat coulant wordt opgetreden. Dat is aan de burgemeesters en aan het OM en die hebben de politie niet geïnstrueerd de avondklok vanavond en de komende avonden anders dan hiervoor te handhaven.


Gerelateerd