Categorieën

Service

Arie Villerius en Andreas Rose denken aan nieuwe lokale partij

Arie Villerius en Andreas Rose denken aan nieuwe lokale partij
Politiek

Arie Villerius en Andreas Rose denken aan nieuwe lokale partij

  • Kor Kegel
  • 28-09-2017
  • Politiek
Arie Villerius en Andreas Rose denken aan nieuwe lokale partij

Arie Villerius wil door, maar kan dat niet namens Leefbaar Schiedam

SCHIEDAM – Twee gemeenteraadsleden gaan de boer op om te komen tot een nieuwe lokale partij voor Schiedam. Het zijn Arie Villerius van Leefbaar Schiedam en Andreas Rose van Gemeente Belangen Schiedam (GBS).  

GBS hief zichzelf op per 1 juli. Afgesproken werd dat GBS-raadslid Andreas Rose nog wel zijn termijn zou uitzitten, tot de raadsverkiezingen in maart 2018. Dan raakt hij politiek dakloos. Hij liet eerder weten graag door te gaan voor een nieuwe periode van vier jaar, maar dat hij niet de verkiezingen in wil met een kieslijst van één persoon. Hij liet weten liefst aan te sluiten bij Leefbaar Schiedam, 'zeker omdat met de komst van de PVV ook een sterke lokale partij noodzakelijk is', zei Rose.  

Het bestuur van Leefbaar Schiedam hield de boot af en maakte eergisteren bekend ‘bij gebrek aan actieve kandidaten' af te zien van deelname aan de verkiezingen van woensdag 21 maart. Het bestuur ging ervan uit dat fractieleidster Gerrie de Bel-van Touw met pensioen zou willen. Maar zittend raadslid Arie Villerius wil door. Anders dan Andreas Rose raakt hij niet politiek dakloos, want Leefbaar Schiedam blijft bestaan om in 2022 een heroverweging te maken van haar bestaansrecht, maar Villerius kan dus niet namens Leefbaar Schiedam de verkiezingen ingaan.   

“Aangezien Andreas Rose regelmatig bij ons in de fractie aanschoof en we vaak op dezelfde golflengte zaten, kwam na het opheffen van GBS het idee boven om samen iets te gaan doen. Deze mogelijkheid dient zich voor mij nu dus aan”, zegt Arie Villerius. “We zijn in gesprek gekomen om mogelijkheden door te nemen. Verder is er nog niets concreet en gaan we lobbyen”, aldus Villerius.  

Andreas Rose: “Arie en ik beraden ons op het vormen van een nieuwe lokale partij. Wij gaan kijken of we enthousiaste mensen kunnen vinden. Wij willen in ieder geval graag door. Dus wellicht kan er toch nog een mooie fusiepartij ontstaan vanuit leden van GBS en Leefbaar Schiedam. Er moet toch een lokale partij zijn die het durft op te nemen tegen de PVV als die meedoet. Ik zou wel zin hebben in die interessante verkiezingsstrijd.”  

Zo krijgt Andreas Rose toch een beetje zijn zin. “Ik ben al jaren vergeefs bezig om GBS en Leefbaar Schiedam te laten fuseren tot één vitale lokale partij. Ik wilde me na het opheffen van GBS graag aansluiten bij Leefbaar. Maar het bestuur en waarschijnlijk ook fractievoorzitter Gerrie de Bel moesten mij niet. Dus dat werd niks”, zegt Rose.  

Voor zo ver Villerius weet, had Gerrie de Bel nog geen definitief besluit genomen over haar vertrek uit de politiek. “Echter, het bestuur dacht daar anders over.”  

Leefbaar Schiedam-voorzitter Wim Post zegt dat de partij blijft bestaan, maar dat Leefbaar Schiedam ditmaal niet meedoet aan de verkiezingen. Er zijn wel Schiedammers benaderd en er waren belangstellenden die interesse kenbaar maakten, maar volgens Wim Post bleef het 'bij trekken aan dode paarden'. “Deze verkiezingen slaan we over. Daarna kijken we verder.” 

Aanvankelijk was Leefbaar Schiedam van plan om wel aan de raadsverkiezingen op woensdag 21 maart mee te doen, maar de bekendmaking van Gerrie de Bel dat ze zou stoppen, leidde volgens Wim Post tot heroverweging. “Door gebrek aan actieve kandidaten hebben wij deze beslissing genomen. Aan pluchezitters hebben wij en de stad niets”, aldus Post.  

Wim Post zegt dat voorafgaand aan de beslissing 'wij samen hebben gezeten met de fractie'. De fractie van Leefbaar in de Schiedamse gemeenteraad bestaat uit Gerrie de Bel, Anneke Post-den Heijer en Arie Villerius.

Post: “Leefbaar Schiedam heeft zich altijd als een sociale realistische partij opgesteld, waar de publieke opinie ons de rechtse hoek in wilde drukken. De uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen dit jaar heeft ons besluit gesterkt om de raadsverkiezingen over te slaan, omdat wij niet als lokaal verlengstuk van de PVV willen worden benaderd.”  

Post zegt met Rose besproken te hebben dat er eerder GBS-leden waren die samenwerking wilden, maar dat Leefbaar Schiedam bedrogen uitkwam. Namen noemt hij niet. Andreas Rose heeft het idee dat hij het daardoor moet ontgelden en dat het niet aan hemzelf ligt dat de samenwerking niet doorging.  

Rose verbaast zich dat het bestuur van Leefbaar Schiedam niet deelneemt aan de verkiezingen zonder eerst een publiekelijke oproep te hebben gedaan om verse en geschikte kandidaten te werven.  

Begin juli zei Post dat het partijbestuur van Leefbaar Schiedam wel wil samenwerken, maar niet samengáán met andere lokale partijen. “Samenwerken kent geen bezwaren, maar samengaan wordt nu niet aan de orde gesteld, zo heeft het bestuur besloten”, zei Gerrie de Bel. Het partijbestuur beaamde dat bij monde van voorzitter Wim Post. “Samenwerking heeft prioriteit. Over een samengaan nemen we geen overhaaste beslissingen”, zei hij.