Arie van Wingerden heeft niets, niets van 'voorspraak' terecht zien komen

08-07-2021 Nieuws Kor Kegel

Het ontbreekt aan draagvlak voor het beleid, zegt Arie van Wingerden


SCHIEDAM – Hij had eigenlijk al de handdoek in de ring willen gooien, maar door het vertrek van René Janssen uit de Schiedamse gemeenteraad springt Arie van Wingerden toch nog een half jaartje in. “Ik ben met pensioen, mijn vrouw ook, we willen leuke dingen gaan doen. Maar die paar maanden zal ik de rol als gemeenteraadslid nog met overtuiging op me nemen”, zegt hij.  

“Ik heb me in 2018 tenslotte op de kandidatenlijst laten zetten. Dat geldt voor vier jaar. Dus nu ik eerste opvolger ben, doe ik het ook”, legt hij uit. Hij stond niet op nummer twee van de kandidatenlijst van het Sociaal-Liberaal Verbond (SLV) in Schiedam, maar op plaats drie. Op nummer twee stond Danielle den Hollander, maar zij is met haar man naar Dirksland verhuisd, dus kan ze niet meer in de Schiedamse gemeenteraad zitting nemen. 

Arie van Wingerden vindt het van René Janssen een verstandig besluit om met de politiek te stoppen. “René heeft moeilijke jaren achter de rug. Hij moest geregeld verstek laten gaan. Dat is jammer. Hij kwam geregeld bij ons over de vloer en daar hebben we het uitgebreid over gehad. Door wat hij persoonlijk meemaakte, hebben we als SLV politiek te weinig binnengehaald. Ik ga dat echt in die zes, zeven maanden niet meer goed maken, maar ik ga nog wel hartstochtelijk pleiten voor de menselijke maat”, zegt hij. 

“Ik ben net dat boek van Pieter Omtzigt aan het lezen. Dan raak je verbijsterd over de macht en arrogantie van de Belastingdienst en andere grote instellingen. Als ik zie hoe machtig de GGD of ROG-plus zijn, die te maken hebben met onze gezondheid en het sociaal beleid voor minder validen maar waar het allemaal top-down-beslissingen zijn waar een gemeenteraad amper nog invloed op kan uitoefenen, dan denk ik dat de menselijke maat helemaal uit het oog verloren is. Ik ben dat vierkant met Pieter Omtzigt eens”, zegt Van Wingerden.  

Hij vindt het uitermate treurig dat het college van burgemeester en wethouders van Schiedam in deze raadsperiode 'niets, niets' heeft waargemaakt van voorspraak. Voorspraak zou een nog betere vorm van inspraak zijn en de Schiedammers zouden bij alle belangrijke beslissingen in hun woonomgeving intensief betrokken worden vóór besluitvorming in de gemeenteraad. Maar we zien het tegenovergestelde. Plannen voor sloop en nieuwbouw worden nog steeds door ambtenaren voorgekauwd. Plannen voor betaald parkeren? De bewoners mogen er pas achteraf wat van vinden. Van Wingerden: “Van die zogenaamde voorspraak is niets, niets terechtgekomen. Het zijn nog steeds de ambtenaren die de dienst uitmaken. Daar worden de gewone burgers hubekelubus van. Het is dan ook niet zo gek dat het college er niet in geslaagd is meer draagvlak voor het beleid te vinden.”  

Veertig jaar was hij fysiotherapeut. Hij had zijn praktijk naast de slagerij van Cees Groeneveld in de Sint Liduinastraat. Hij was gemotiveerd om de politiek in te gaan, zat van 2014 tot 2018 in de Schiedamse gemeenteraad, aanvankelijk voor het Algemeen Ouderenverbond (AOV), maar na afsplitsing in 2015 namens de fractie-Janssen. Met René Janssen richtte hij het SLV op, waarvoor hij nu nog een poosje in de gemeenteraad komt (het SLV heeft één zetel in de gemeenteraad).  

Voor de raadsverkiezingen van maart 2022 hoeft Van Wingerden niet zo nodig meer op de kandidatenlijst van het SLV te staan. Lijsttrekker wordt Eddy Silva. “Ik hoop dat de partij voldoende enthousiaste kandidaten vindt en dat ze mij niet meer nodig hebben. Ik ambieer ook geen plekje op de lijst als lijstduwer. Maar als ze me toch ergens achterop willen hebben, dan hoor ik het wel”, zegt hij.Gerelateerd