Appel in museum

08-06-2015 Nieuws Ted Konings


SCHIEDAM - Karel Appel krijgt een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze opent al begin juli.

De expositie van het werk van de belangrijke Cobra-kunstenaar omvat ruim honderd werken, waarvan een aanzienlijk deel uit eigen collectie (denk aan het Oerbeest en De Wilde Jongen), maar ook werken in bruikleen uit het buitenland. Onder meer een serie Appel-tekeningen met gedichten van Claude Fournet, nog niet eerder te zien geweest in Nederland, worden tentoon gesteld.

“Onbekend aan Appel is dat hij een zeer poëtische kant had”, vertelt Henny van Leeuwen van het museum. Deze kant van de kunstenaar kwam vooral later in zijn leven aan bod, bijvoorbeeld in de dichtbundel Océan blessé / Wounded ocean (in het Frans, Nederlands en Engels), later in het Nederlands uitgegeven onder de titel 'De kleurige onbekende'.

Later in het jaar zal het Stedelijk Museum, in Schiedam momenteel vooral onderwerp van gesprek vanwege forse financiële problemen, een overzichtstentoonstelling brengen van Jan Schoonhoven, bekend om zijn witte reliëfs. Dit in samenwerking met museum Het Prinsenhof in Delft. Deze expositie opent op 31 oktober.Gerelateerd