Categorieën

Service

Anderhalf jaar tegen agenten voor meineed en poging tot doodslag

Anderhalf jaar tegen agenten voor meineed en poging tot doodslag
Nieuws

Anderhalf jaar tegen agenten voor meineed en poging tot doodslag

  • Redactie
  • 17-09-2015
  • Nieuws
Anderhalf jaar tegen agenten voor meineed en poging tot doodslag
SCHIEDAM - Tegen twee ex-agenten is vandaag voor de rechter in Rotterdam anderhalf jaar cel geëist wegens poging tot doodslag en meineed. De mannen hebben volgens de officier van justitie een vals proces-verbaal opgemaakt over een uit de hand gelopen schietpartij in Schiedam, waarin zij volledig ten onrechte hun wapens trokken en gebruikten.

In maart 2013 zetten de twee, werkzaam bij een speciaal team dat de strijd aanbindt tegen autodiefstallen, de achtervolging in op een Volkswagen Golf. Zij dachten dat het ging om een lokauto die gestolen was. In werkelijkheid was het een gewone huurauto. Met een in de ogen van de politiemensen 'onguur type' achter het stuur. De advocaat van een van de verdachten merkt in de rechtszaal op dat het 'stom is dat de politie een lokauto laat verhuren aan burgers'. “In dit rammelende project moesten de agenten werken." De VW bleek regelmatig te worden verhuurd aan de politie als lokauto.

Wanneer de auto op de 's-Gravelandseweg in Schiedam voor een stoplicht stilstaat, rennen de agenten op de auto af en houden de inzittenden onder schot. Deze denken dat ze beroofd worden. De agenten hebben geen uniform aan en hun badges zitten verstopt onder hun jas. Een agent geeft in de zitting toe dat hij zijn jas uit had moeten doen. Getuigen stellen de indruk te hebben gehad dat het ging om een afrekening in het criminele milieu. Er ontstaat chaos, waarin de beide agenten twee schoten lossen. Volgens de officier van justitie vallen er als door een wonder geen slachtoffers. Ook een andere auto wordt geraakt.

De rechter vraagt in de zitting de agenten naar het waarom. “De auto trok heel erg snel op en maakte een stuurbewegjng naar links. Ik schoot in een split-second”, antwoordt een van de agenten. In zijn proces-verbaal schreef de politieman dat de situatie voor zijn collega levensbedreigend was geweest.

Als een van de inzittenden later naar het politiebureau gaat en om opheldering vraagt, wordt hij aangehouden voor poging tot doodslag. In een rapport over het schietincident hebben de agenten namelijk vals verklaard dat de auto op hen was ingereden. Volgens de officier is uit niets gebleken dat de agenten gevaar liepen.

De verdachten verklaren tijdens de rechtszaak veel spijt te hebben van het incident en de afhandeling. Zij zeggen: “Het was een opeenstapeling van foute beslissingen. We hadden onze wapens niet moeten trekken." De rechter is zeer duidelijk over het optreden van de agenten: “Wij als rechters, officieren van justitie en advocaten moeten altijd blind kunnen vertrouwen op processen-verbaal.”

Hij vraagt de agenten of zij door middel van het valse verbaal probeerden weg te komen met het schieten. De eerste agent stelt naar eer en geweten te hebben geschreven. De tweede meldt een hoge make van stress en een hoge hartslag. “Zo ben ik gaan tikken.”

Ook het slachtoffer krijgt in de rechtszaal het woord. “Ik stond doodsangsten uit en vreesde voor mijn leven”, zegt hij. De man stelt door de gevolgen van het incident zijn baan te zijn kwijtgeraakt. Een van de politiemensen zocht één van de slachtoffers thuis op. Dat deed haar goed. Naar een ander slachtoffer stuurde hij een excuusbrief. Beide agenten zijn inmiddels oneervol ontslagen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Dit verslag is tot stand gekomen op basis van een twitterverslag vanuit de rechtbank door journalist Paul Verspreek van RTV Rijnmond.