Amsterdams stadsarchief linkt zich met Schiedams archief

27-03-2023 Nieuws Redactie

De plaatsnaam Schiedam wordt in dit voorbeeld niet herkend; foto: Stadsarchief Amsterdam


SCHIEDAM – Het Stadsarchief Amsterdam heeft het platform Transkribus, dat met kunstmatige intelligentie handschriften kan herkennen en vertalen, uitgeprobeerd op het Notarieel Archief van Schiedam.

Het Gemeentearchief Schiedam sloot eerder al een overeenkomst met Transkribus, waarmee handschriften makkelijker en sneller te doorzoeken zijn. Het Amsterdamse archief gebruikt het platform ook en heeft dit nu uitgetest bij notariële documenten uit Schiedam. Zo is te lezen op de sociale media van het Stadsarchief Amsterdam.

“Onze collega's uit Schiedam selecteerden 23 notarissen uit de achttiende eeuw, met - nog niet compleet - 82.481 scans en creëerden een testset van één scan per notaris. Het zogenoemde SuperModel van Transkribus van kon met álle 23 verschillende handschriften goed tot zeer goed overweg. Het notariële woordgebruik wordt over het algemeen goed herkend. Opvallend, maar niet onverwacht, is dat leesfoutjes vooral optreden bij de specifiek voor Schiedam veelvoorkomende locaties en namen. In onderstaand voorbeeld worden bijna alle woorden, behalve nou juist 'Schiedam', goed gelezen… Een mogelijke oplossing hiervoor is om het SuperModel te finetunen met een lijst van Schiedamse notarissen en veelvoorkomende locaties.”