Ambachtelijke brouwerij naar Merwe-Vierhavens

22-01-2020 Nieuws Redactie

Beeld: Havenbedrijf Rotterdam

 
ROTTERDAM – Eind dit jaar opent Stadshaven Brouwerij Rotterdam haar deuren in een voormalige havenloods aan de Merwehaven.

De nieuwe brouwerij is volgens het Havenbedrijf Rotterdam, dat de komst van de vestiging bekendmaakt, een belangrijke stap in ‘de ambitie om Merwe-Vierhavens om te toveren tot een aantrekkelijk nieuw woon- en werkgebied’.

Stadshaven Brouwerij Rotterdam is een initiatief van de Bierfabriek. Dat bedrijf begon in 2011 als een combinatie van microbrouwerij en restaurant. De Rotterdamse locatie is na Amsterdam, Delft en Almere de vierde vestiging. In de brouwerij komt ook een restaurant.

Dat is in iedere vestiging van het bedrijf het geval; midden in het restaurant staat een microbrouwerij, waar de bovengistende speciaalbieren ambachtelijk worden gebrouwen. Gasten tappen hun eigen bier en eten de ‘signature dish’, het op houtskool gegrilde kippetje.

De Stadshaven Brouwerij krijgt een startcapaciteit van twee miljoen liter bier per jaar en gaat naast het bestaande trio bieren nieuwe varianten brouwen. Hiermee zal de brouwerij de grootste van Rotterdam worden, en één van de grotere ambachtelijke brouwerijen van Nederland. De opening van de brouwerij staat gepland voor oktober 2020.

Bierfabriek directeur Harm van Deuren: “Het is een langgekoesterde wens om met Bierfabriek naar Rotterdam te komen. Begin 2018 hebben we als eigenaren de wens uitgesproken dat we bij de volgende vestiging graag een grotere brouwerij wilden starten. De huidige drie microbrouwerijen brouwen enkel voor de eigen locaties, maar daar kunnen we geen flessen of fusten afvullen. We wilden kijken of we de dubbelslag konden slaan; we gingen op zoek naar een ruimte voor een grote brouwerij en dan bij voorkeur in Rotterdam. We vonden een prachtige oude fruitloods van 5.000m2 aan de Gallileïstraat in Merwe-Vierhavens.” Van Deuren stelt graag te willen bijdragen aan de ontwikkeling van het hele gebied de komende jaren.

In Merwe-Vierhavens (M4H) worden oude fruitloodsen ingericht voor de nieuwe generatie maakbedrijven die werken met nieuwe technologieën als digitalisering en robotisering. Samen met innovatiehub RDM Rotterdam – op het terrein tegenover de Schiedamse Maasboulevard van de oude Rotterdamse Droogdokmaatschappij – vormt het Merwe-Vierhavensgebied het ‘Rotterdam Makers District’, aldus het Havenbedrijf. Dat moet een energiek gebied worden met een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs, pal grenzend aan Schiedam.

“Nieuwe maakindustrie brengt de economie van stad en haven bij elkaar en draagt bij aan de verbreding en verduurzaming van beide”, aldus de aankondiging. “Ze jaagt de innovatiekracht in de regio aan en creëert nieuwe werkgelegenheid. M4H leent zich hier uitstekend voor. Er is volop ruimte. De universiteiten en de binnenstad zijn om de hoek. Pioniers en nieuwe bedrijven die een link hebben met de haven, vinden hier de juiste vestigingscondities. Innovatieve maakindustrie komt tot bloei in een bruisende stedelijke omgeving, voorzien van horeca, onderwijs en culturele rijkdom.”


Gerelateerd