Akkoord over Brexit

17-10-2019 Nieuws Redactie


BRUSSEL - De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn akkoord over de manier waarop de Brexit vorm moet krijgen. Dat hebben zowel de Britse premier Boris Johnson als EU-Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker bevestigd.

De afspraken betreffen met name de grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland, dat na het uit de unie stappen van de Britten een EU-buitengrens wordt.

Het akkoord betekent dat de Britten op 31 oktober de Europese Unie kunnen verlaten met een 'deal'. Het betekent ook de problemen bij de uittreding naar verwachitng beperkt zullen blijven. Dit heeft onder meer betekenis voor de terminal van DFDS in Vlaardingen, maar in feite voor mensen en bedrijven die relaties hebben met Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

"Waar een wil is, is een weg", twittert Juncker. "Er is een akkoord! Het is een eerlijke en evenwichtige overeenkomst en het bewijs van onze belofte dat er een oplossing gevonden zou worden." Boris Johnson spreekt van een 'nieuw en geweldig akkoord'.

Hij roept de Britse volksvertegenwoordigers op om zich aanstaande zaterdag in een speciale zitting van het parlement voor het akkoord uit te spreken. De 'Noord-Ierse' partij DUP, belangrijk voor de meerderheid van de regering Johnson in het parlement, laat zich kennen als dwarsligger. Vanmorgen gaf de partij een verklaring uit waarin stond dat het akkoord voor hen onacceptabel is.

PS. DFDS meldt dat het werkt met een annuleringsgarantie in geval van oplopende Brexit-perikelen: zie deze Engelstalige website.


Gerelateerd