Affiche van troostkunst bij wethouder voor het raam

23-04-2020 Nieuws Kor Kegel

Wethouder Ruseler heeft het affiche van troostkunst opgehangen voor het raam naast zijn voordeur

SCHIEDAM – ‘Voor jou, van mij’ staat op het affiche. Het hangt voor het raam bij Duncan Ruseler thuis in Schiedam-Oost. De cultuurwethouder trof het affiche vanmiddag aan in zijn brievenbus. Het is het allereerste uit een reeks Troostkunst, waaraan vijftig kunstenaars uit Schiedam en omgeving op uitnodiging van het Stedelijk Museum Schiedam meededen.  

De kunstenaars stuurden eerder deze maand elk een afbeelding van een kunstwerk naar het museum om troost te bieden aan Schiedammers die het gedurende de coronacrisis moeilijk hebben. Iedereen, ook mensen van buiten de stad, kunnen een affiche bestellen. Ze zijn te zien op de website van het museum en daar kun je ook zien hoe je kunt bestellen.  

Het initiatief lag bij het museum. Directeur Deirdre Carasso wilde een dubbel doel bereiken: troost bieden en de kunstenaars een financieel steuntje in de rug geven, want nu musea en galeries gesloten zijn en er met exposities niets te verdienen valt, komt dat de kunstenaars heel goed van pas. Dat blijkt wel uit de respons. Deirdre Carasso was overdonderd door het aantal inzendingen. “Zo fijn om te merken hoeveel mensen de kracht van verbeelding gebruiken om troost te bieden”, zegt ze.  

Het initiatief kon tot stand komen dankzij Stichting de Groot Fonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. De kunstenaars lieten zich inspireren door de titel van het project en het coronavirus. Aldo Hoeben maakte letterlijk een ‘bakkie troost’: een kopje koffie. Er is de poes van Jacques Tange die troost kan bieden. En de omhelzing die Sarah van der Pols stuurde. Theo Gootjes tekende een soort mens- en vogelfiguurtjes. Het is zijn commentaar op het coronavirus dat voor zo ver we weten van dier naar mens sprong. Hij maakte het tijdens de vogelgriep en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Zonder corona zou de solotentoonstelling met Gootjes’ politieke tekeningen nu in het museum zijn te zien. De deuren van het museum zitten sinds half maart op slot.  

De ontwerpen hangen van dinsdag 5 mei tot en met maandag 15 juni op straat in Schiedam. Ook zijn ze te zien achter de ramen van de huizen in Schiedam. Wil je een poster achter je raam hangen? Stuur dan een mailtje met je top 3 van kunstwerken en het formaat dat je voorkeur heeft, A3 of A2. Mail dat samen met je adres naar jessie@stedelijkmuseumschiedam.nl. Er zijn heel wat exemplaren, maar op = op! 
Een aantal affiches is ook verkrijgbaar als ansichtkaart. Je kunt een setje van tien bestellen à vijftien euro exclusief verzendkosten. Op die manier steun je de kunstenaars extra. Ook gaat het museum gratis kleinere setjes verspreiden onder het personeel van de Frankelandgroep om de medewerkers een hart onder de riem te steken.  

Deelnemende kunstenaars:
Adrianus, Albert de Bruin, Aldo Hoeben, André Pielage, Ankie Manders, Annemarie van Grinsven, Annemarie van Ulden, Atelier LAK, Bo-Danique Bloem, Bram Uil, Carolina Koster, Dick Berckenkamp, Diederik Klomberg, Esther van der Eerden, Esther van Duffelen, Esther Zitman, Frans Huisman, Frieda Mellema | lab 71, Gerrit Bruins, Henny van Leeuwen, IAMTHEVISUALIST, Inge Hoefnagel, Inge van Haastert, Isra Páez, Jacques Tange, Jeffrey Burger, John Middelkoop, Klowntjepiet, Margi Geerlinks, Marian Langelaan, Michalina Malolepsza, MilleLuci, Mirjam van den Haspel, Nancy Roeters, Nikolaj, Paul de Graaff, Pien Senders-Westerveld, Rob van der Ven, SAGE, Sander Groen, Sarah van der Pols, Sasha Zuidman, Sebastiaan Straatsma, Sjef van Duin, Theo Gootjes, Tobias Lengkeek, VELD & VAAS, Vivian Ammerlaan, Willem den Broeder, Yvon Koopman