ABN-Amro haalt pinautomaten Land van Belofte weg

03-12-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – De pinautomaten van ABN-Amro op het Land van Belofte zijn weg. De bank heeft de twee apparaten afgesloten uit angst voor ‘plofkraken’ die een gevaar zijn voor omwonenden.

Boven de bank is het wooncomplex Land van Belofte te vinden.

Een woordvoerder van de bank gaf afgelopen vrijdag Schiedam24 te kennen dat de bank haast zou maken met het sluiten van tientallen betaalautomaten in de open lucht, met omwonenden in de direct nabijheid. Hij wilde toen niet zeggen of de enige geldautomaat van de bank in Schiedam ook in deze sluitingsslag was opgenomen. “Als we de plaatsen bekend zouden maken weet ik wel wat sommige mensen de komende dagen gaan doen...”, aldus de woordvoerder op het hoofdkantoor in Amsterdam. Vanwege de woningen boven de pinautomaat lag een sluiting voor de hand.

Dat blijkt de bank ook zo gezien te hebben. De – volgens de site van ABN-Amro – enige flappentapllocatie van de bank in Schiedam is dicht. De betekent dat de automaat is leeggehaald en verwijderd. Mensen die geld kunnen opnemen kunnen tijdens de openingsuren binnen in het bankkantoor terecht, en buiten de openingstijden bij de automaten van andere banken.

De ABN-Amrobank heeft (had?) volgens de woordvoerder recent te maken met veel geldroven uit automaten. Volgens de bank zijn de automaten die de afgelopen tijd in Nederland zijn gesloopt om geld te stelen bijna allemaal van ABN-Amro. Dat zou te maken hebben met technische specificaties die de apparaten van de bank een dankbaar doelwit zouden maken. Volgens de woordvoerder is in de acties van de criminelen vaak een patroon te zien, met modes in aard en aanpak van de kraken. Dat is een gevolg van het voortdurende kat-en-muisspel tussen bank en rovers, die hun beveiliging en kraakmethodes steeds aanpassen. Overigens is de laatste tijd steeds minder sprake van echte plofkraken, waarbij een gas in de automaat wordt ingebracht en tot ontploffing gebracht, en steeds meer van kraken met gebruik van explosieven.

“Onverantwoord”, aldus de woordvoerder vrijdag. “We willen als bank het risico niet lopen dat er mensen gewond raken of erger als gevolg van explosieven gebruikt om de geldautomaat te kraken.” Daarbij valt het ook door de bank ongewenste effect van een lager niveau van dienstverlening weg, aldus de woordvoerder.

Hij spreekt van een tijdelijke sluiting, in afwachting van maatregelen die gewicht in de schaal leggen.

Overigens is ABN-Amro in Nederland bezig met de ombouw van eigen geldautomaten naar Geldmaten, de gele apparaten die door een nieuw bedrijf, opgericht door de bank samen met Regiobank, ING en Rabobank, worden uitgebaat. Over deze automaten heeft de ABN-Amro in eerste instantie geen zeggenschap meer.

Over het proces van ombouwen, de snelheid en de prioriteiten in automaten wilde een woordvoerder van Geldmaat eerder geen mededelingen doen, ook weer uit veiligheidsoogpunt. De automaat die ABN-Amro had op de Koemarkt, pal naast het Vierkantje, is eerder dit jaar omgebouwd tot Geldmaat.

Het is dan ook zeer de vraag of ABN-Amro de gesloten automaat op het Land van Belofte nog heropent, of dat gewacht wordt op de ombouw tot Geldmaat.

Bekijk de foto'sGerelateerd