Categorieën

Service

Aandeelhouders Eneco: rond Kerst koper bekend

Aandeelhouders Eneco: rond Kerst koper bekend
Nieuws

Aandeelhouders Eneco: rond Kerst koper bekend

  • Kor Kegel
  • 24-11-2019
  • Nieuws
Aandeelhouders Eneco: rond Kerst koper bekend

Het hoofdkantoor van Eneco staat in Rotterdam

SCHIEDAM – De verkoop van Eneco verkeert in de fase van finale onderhandelingen. Rond de kerstperiode verwacht de aandeelhouderscommissie (AHC) van Eneco de geselecteerde bieder te presenteren. Dat wil niet automatisch zeggen dat deze bieder dan ook de koper wordt, want 2020 vangt aan met een adviestraject bij de centrale ondernemingsraad van Eneco. Ook de aandeelhouders zelf moeten een beslissing nemen en er is nog goedkeuring nodig van overheidsinstanties. 
Een definitief besluit moet wel in het eerste kwartaal van komend jaar genomen kunnen worden.  

In februari ging de Schiedamse gemeenteraad om. Als een van de laatste aandeelhouders van Eneco besloot de raad om de Schiedamse aandelen toch maar af te stoten. Dat niet doen zou een fikse tegenvaller kunnen opleveren. Van de 44 gemeenten die een belang in Eneco hebben, zijn er 42 die in principe besloten hebben tot verkoop van hun aandelen. Alleen Delft en Aalsmeer met een belang van respectievelijk 2,44 en 0,68 procent hebben dat verkoopbesluit niet genomen. Eerder hebben tegenstribbelende gemeenten Ridderkerk, Sliedrecht, Leerdam, Zederik, Lingewaal, Dongeradeel en Ameland dat wel gedaan, min of meer tegelijk met Schiedam. Ze hadden tezamen slechts 7,42 procent van de aandelen.  

Eneco is een toonaangevend Nederlands energiebedrijf dat zich richt op de productie en levering van duurzame energie en voorloper is in het ontwikkelen en leveren van innovatieve producten en ‘slimme diensten’. Op het ogenblik is er voor de Landtong Rozenburg een veelbesproken plan om de daar staande windturbines te vernieuwen en de daarmee opgewekte windenergie om te zetten naar walstroom voor de offshorevaartuigen van Heerema, die daar haar schepen afmeert voor onderhoud en voorbereidingen voor werkzaamheden op de Noordzee. Het walstroomproject is in discussie, omdat het een inbreuk kan betekenen op de natuurbeleving op de Landtong en dus goede landschappelijke inpassing behoeft. Het is uniek in de wereld dat Eneco walstroom levert aan schepen die zo dicht bij de windmolens staan. 
De contractpartners voor de walstroomvoorzieningen zijn Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, Heerema en Eneco. Een paar dagen geleden kwam Eneco met een verklaring waarom het Rozenburgse walstroomproject onder grote druk staat. De bouw van het zogenaamde E-house en vier transformatorhuizen moet vóór oktober klaar zijn om de schepen van Heerema, die er meest in de winterperiode liggen, tijdig ‘aan de stekker’ te krijgen. Zou het een jaar langer duren, dan is er kans dat een van de vier contractpartners afvalt. 
Dat zou natuurlijk ook Eneco zelf kunnen zijn, na de overname van het bedrijf.