Categorieën

Service

75 Jaar later langs Geuzen en andere herdenkingsplekken

75 Jaar later langs Geuzen en andere herdenkingsplekken
Nieuws

75 Jaar later langs Geuzen en andere herdenkingsplekken

  • Redactie
  • 14-05-2020
  • Nieuws
75 Jaar later langs Geuzen en andere herdenkingsplekken

SCHIEDAM – Op de dag van het bombardement besloot het Vlaardingse raadslid Eik van Pienbroek op de fiets te stappen voor een tocht langs belangwekkende monumenten, die hem een ervaring van de geschiedenis en de oorlog kon geven. Het Geuzenmonument was er daar een van.

Want in dit 75 ste jaar na-oorlogse jaar is het een beetje zoeken naar mogelijkheden om te gedenken, te vieren. Maar de Mission Freedom Ride vandaag was er wel eentje. Van Pienbroek, raadslid in Vlaardinigen voor de Christen Unie / SGP en in het dagelijks leven fietsverkoper, deed aan de 'ride' van 75 kilometer mee.

'Rij 75 voor 75”, was het motto van de tocht. 75 Jaar vrijheid vieren door 75 kilometers te fietsen. Inschrijven kon al vanaf 5 mei en kan uiterlijk tot morgen; rjiden kan dan op een moment naar keus. Van Pienbroek had er een vrije dag voor genomen en startte bij de Markt in Vlaardingen vanochtend, waar hij meegenomen bloemen neerlegde. Nogal wat herdenkingspunten van de Tweede Wereldoorlog zijn daar te vinden.

Zo is er de plaquette aan het Stadhuis van Operatie Manna, die Zweedse voedselhulp naar Nederland bracht. En het onderduikgeversmonument aan de muur van de Grote Kerk bij De Waag. Daarnaast het Geuzenmonument, van waaruit het beeld en de rechthoekige vlakken op de grond naar het voormalige politiebureau annex cellencomplex onder het stadhuis leiden. Daar zat destijds een aantal Geuzen vast, mannen uit de Rijnmondregio onder leiding van Bernard IJzerdraat, die zich verzetten tegen de bezetting. In Woudhoek zijn een flink aantal straten naar de Schiedammers onder hen vernoemd: Jan Smit, Frans Rietveld, Leendert Langstraat en Jan Wernard van den Bergh waren Schiedammers.

"Je geeft jezelf op met je uitgezette tocht zodat de organisatie kan zien dat je daadwerkelijk die kilometers rijdt’’, aldus Van Pienbroek. "Ik vind het belangrijk dit te doen, het herdenken van wie zichzelf offerden voor anderen en stil te staan bij al die verschrikkingen. Mooi dat de organisatie op deze manier toch toertochten aanbiedt, en zeker in deze vorm met dit thema. Ik start op de Markt vanwege de levendige herinnering aan de omgebrachte Geuzen en als keerpunt gebruik ik de Waalsdorpervlakte, de plek waar de Geuzen zijn gefusilleerd. Als herinnering is er een speciaal shirt en een medaille, maar de hele beleving en het herdenken zijn me het meest waard.’.