23.000 Keer stappen reizigers in en uit op Hoekse Lijn

01-10-2019 Nieuws Redactie

Foto: Janneke Noordermeer


SCHIEDAM - Op de eerste dag dat de metro's volgens dienstregeling-met-reizigers over de Hoekse LIjn reden, werd door reizigers 23.000 keer in- en uitgestapt op de verlengde lijn. "De kop is er af, we zijn blij dat zoveel mensen meteen de eerste dag de metro hebben genomen en dat alles goed is verlopen", aldus RET-directeur Maurice Unck.

"Toch blijf ik voorzichtig", zo stelde hij ook, "want we zullen de komende periode ook best nog wat kinderziektes tegenkomen." Gisteren was daarvan volgens de RET geen sprake.
"De metro liep nergens op de verlengde metrolijn B noemenswaardige vertraging op en de reacties van reizigers waren vooral positief."

De RET zegt zich te realiseren dat de nieuwe lijn van 24 kilometer niet meteen foutloos functioneert. "De metro op dit traject heeft te maken met twee beweegbare bruggen, veel overwegen en er zijn zes vernieuwde stations en één volledig nieuw station. Maar de eerste dag was geslaagd!

Kritische noten van reizigers kwamen er wel. Als 'verbeterpuntjes' noteerde de RET zelf de gladheid op sommige stations. In sommige nieuwe wachtruimtes regende het naar binnen en werden de bankjes nat. "Deze verbeterpunten zullen worden opgepakt", aldus de stadsvervoerder. Andere reacties waren volgens het ov-bedrijf vooral felicitaties, bijvoorbeeld via social media. "Zelf vraagt de RET via de website actief naar reizigerservaringen in deze opstartfase; via I: ret.nl/hoekselijn kunnen reizigers hun ervaringen delen." Mensen die dat tot nu toe deden, gaven de RET overwegend positieve reacties en hier en daar een verbetertip, steeds aldus de vervoerder zelf.

Marc Rosier, portefeuillehouder ov-ontwikkeling van de metropoolregio kijkt tevreden terug op de afgelopen dagen: “De eerste dagen van de Hoekse Lijn maakten duidelijk hoe gewenst deze verbinding is. Veel publieke belangstelling tijdens de open dag, afgelopen zaterdag, en ook maandag tijdens de eerste officiële ritten. Een snellere verbinding tussen steden brengt de mensen die er wonen en werken verder.”

Sinds gisteren rijden de metro's op de B-lijn tussen Nesselande en Hoek van Holland-Haven. RET spreekt van 'de opstartfase  In deze periode is er als achtervang nog ‘afgeslankt’ vervangend busvervoer voor reizigers op het traject beschikbaar. Daar maakten gisteren nog zo'n duizend reizigers gebruik van. "De compensatieregeling in de vorm van saldo- en abonnementskorting loopt in de opstartfase, zowel voor de metro Hoekse lijn als vervangend busvervoer, nog door."

Naar verwachting volgt ongeveer een maand na de opstartfase de overgang naar volledige exploitatie. Op dat moment gaan ook de spitsritten naar Vlaardingen-West op metrolijn A rijden. Het vervangend busvervoer wordt dan beëindigd.

PS.
De kop en de lead van dit artikel zijn aangepast. In eerste instantie stond daar dat 23.000 reizigers in en uit zijn gestapt. Dat is niet het geval. Er werd 23.000 keer in- en uitgestapt. Daaronder echter ook mensen die tussen Schiedam en Hoek van Holland zijn in- en uitgestapt. Het gaat dus om minder dan 23.000 mensen.


Gerelateerd