22 Jaar geëist tegen Rizwan V.

03-10-2017 Nieuws Redactie

DEN BOSCH - 22 Jaar. Dat is de eis tegen Rizwan V., de Schiedammer die justitie verantwoordelijk houdt voor de dood van de Helmondse Mien Graveland.

V. hoorde daarmee vandaag de hoogste straf tegen zich eisen. Medeverdachten Henk van D. moet wat de officier van justitie betreft achttien jaar de cel in, voor Jacky W. zou twaalf jaar de gepaste straf zijn.

V. en Van D. worden schuldig geacht aan roofmoord, voor W. geldt 'diefstal met geweld' als bewezen, aldus de officier. Tegen twee andere verdachten is achttien en twaalf maanden cel geëist voor medeplichtigheid.

Graveland (86) werd op 29 augustus 2014 in haar woning overvallen en mishandeld. Uit haar verwondingen bleek dat ze is gestompt, getrapt of geslagen. Ook werd ze met tiewraps aan een tafel vastgebonden. Ze bezweek in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De officier van justitie verklaarde vandaag voor de rechter in Den Bosch dat Graveland op een 'beestachtige manier' is omgebracht en dat de verdachten bewust het risico hebben genomen dat de vrouw zou overlijden.

V. barstte direct na de eis in huilen uit. Hij verklaarde eerder dat hij Graveland alleen maar had geduwd en dat het nooit de bedoeling was geweest dat ze zou overlijden. De officier van justitie benadrukte echter dat de verwondingen uitwijzen dat er meer is gebeurd dan alleen een duw.

De nabestaanden zouden volgens justitie een schadevergoeding van vijfduizend euro moeten krijgen. De officier van justitie richtte zich tijdens haar betoog direct tot de publieke tribune. Daar zaten in haar ogen enkele mensen die moeten hebben geweten van de roofmoord, maar die toch hun mond hebben gehouden.

Zie ook dit artikel van vorige week.Gerelateerd