'Weekendmetro' ook in 2019

26-09-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Ook in 2019 rijdt de metro in het weekend een uur langer dan voorheen. Een proef daarmee blijkt aanmerkelijk meer reizigers op te leveren dan verwacht.

De metro van de RET rijdt dit jaar bij wijze van proef ook dit jaar al een uur langer dan voorheen. De deelnemers aan de proef, zes gemeenten uit de regio, kiezen er nu voor de proef een jaar te verlengen.

Zo verwachten ze meer inzicht te krijgen in de prestaties van de zogenaamde weekendmetro. De RET monitort de weekendmetro sinds de start van de proef eind 2017. De komende maanden onderzoeken de gemeenten, de RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag ook de mogelijkheden voor een efficiëntere afstemming met de BOB-bus en mogelijkheden om de kosten van de weekendmetro voor de gemeenten te verlagen. Afhankelijk van deze totaalevaluatie kunnen de zes betrokken gemeenten voorstellen om de weekendmetro structureel op te laten nemen in de dienstregeling van 2020.

Uit de evaluatie over het eerste half jaar van de weekendmetro blijkt dat gemiddeld drieduizend reizigers per weekend gebruik maken van de nachtmetro. Bij de start van de proef was de verwachting dat dat er duizend zouden zijn. Verder komt naar voren dat er geen toename is van het aantal incidenten en dat er nauwelijks extra klachten over het geluid zijn gemeld bij de RET, de gemeenten en de milieudienst Rijnmond (DCMR). Met de komst van de weekendmetro is het aantal reizigers in de BOB-bus gedaald met gemiddeld 5,8 procent per nacht.

De dienstregeling van de weekendmetro kent in 2019 enkele wijzigingen, waardoor de ritten beter aansluiten op de vraag van de reizigers. In totaal wordt het aantal ritten tussen metrostation Spijkenisse-Centrum en metrostation De Akkers verminderd van acht naar vijf tussen 0:36 en 1:53 uur. De weekendmetro rijdt hier langzamer dan normaal, vijfitg kilometer per uur, om ongemak voor de omwonenden te minimaliseren.

De proef met de weekendmetro wordt betaald door de zes gemeenten, waaronder Schiedam. De totale kosten van de proef in 2019 zijn circa 305.000 euro.

Gerelateerd