'Verkeersminister' Van Nieuwenhuizen bij Hatenboer

31-01-2019 Nieuws Redactie

Foto: Damen


SCHIEDAM - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was maandag in Schiedam. Terwijl de ambtenaren die op het ministerie waren achtergebleven aan het gebak zaten dat de Rotterdamse tracteerde uit pure vreugde na die nooit te vergeten wedstrijd van zondag op Zuid, was de minister te gast bij Hatenboer.

Dit Schiedamse bedrijf is een van die kleine en grote geheimen van de stad. Het levert drinkwater voor schepen, van oudsher (sinds 1906) maar is de afgelopen jaren vooral gegroeid als leverancier van waterbehandelingssystemen. Klanten zijn zowel de maritieme en off-shoresector als de voedingsmiddelenindustrie en tuinbouw en zijn wereldwijd te vinden.

Van NIeuwenhuizen werd bij Hatenboer aan de Mercuriusweg op het oude Gusto-terrein, geïnformeerd over het bedrijf, de ontwikkelingen op zijn markten en de vragen en verlangens die het nog heeft richting de overheid, door vier medewerkers van het bedrijf. Directeur Willem Buijs, Joke Cuperus, Yousef Yousef en Joost Paques vertelden en hadden, zo meldt het bedrijf op zijn website, vooral twee punten die zij naar voren wilden brengen: samenwerking en internationalisering. "Daar waar Nederland bekend is als Deltaland, zou een verschuiving naar Nederland Waterland moeten plaatsvinden. Dit zou de kleine start-ups en MKB’ers in de branche meer de kans moeten geven om zich te presenteren."

De minister reageerde door te stellen dat zij graag op handelsmissie gaat, ook voor de watersector. Maar dan wel daar waar het meest resultaat te verwachten valt, en met een duidelijk doel voor ogen.

De sprekers van Hatenboer staken ook de hand in eigen boezem. Meer samenwerking tussen de spelers binnen de sector zou veel helpen om de boodschap van Nederland Waterland over te brengen. Tegelijk realiseren ze zich dat de kleine, vaak zeer gespecialiseerde bedrijven, sterk hangen aan het eigen karakter.

Het bezoek aan Hatenboer maakte deel uit van een uitgebreider bezoek aan de regio. De minister maakte een boottocht, georganiseerd door Damen, en voer onder meer langs de drijvende boerderij in de Merwehaven. Door drie jonge mensen, studenten en starters, werd Van Nieuwenhuizen bijgepraat over de drie speerpunten van de innovatieprogramma’s van de maritieme sector: Schoon varen door de start-up Skoon, slim varen aan de hand van het consortium Sovereign en veilig varen door het onderzoek van enkele studenten bij Marin. De minister was naar verluidt met name geïnteresseerd naar de groeimogelijkheden van deze initiatieven.

De catamaran van Damen, gemaakt om offshore-personeel naar het werk te brengen, legde daarna aan in Rotterdam, voor de kade bij Van Oord. Daar werden drie 'proeftuinen' nader toegelicht: Grote wateren, Digishape en Nova Delta. In het gesprek nadien ging het met name over de noodzaak tot investeren in klimaatadaptatie.


Gerelateerd