'Schiedamse' methode niet geschikt voor Amsterdam

01-11-2020 Nieuws Redactie

In 2016 en 2017 werkte Boskalis aan de grondige restauratie van de Lange Haven


SCHIEDAM - Wat in Schiedam goed gaat, werkt niet zo maar voor Amsterdam. Een open deur, waarvan je in dit geval toch zou willen dat het anders was.

Wat wil het geval? In Amsterdam lopen het Comité Westelijke Grachtengordel en Effe Kappe Nou! te hoop tegen de plannen om bomen langs de grachten te verwijderen.

De stad heeft plannen om tweehonderd kilometer kademuur te vernieuwen, maar in die slag zouden vele bomen moeten sneuvelen. De twee organisaties zijn een petitie gestart, 'Red de bomen bij kadewandvernieuwing Amsterdam’ en oogsten daarmee veel bijval.

Eveline van Nierop van Comité Westelijke Grachtengordel sprak over de dreigende massale bomenkap bij de regionale omroep NH Nieuws. “In Leiden en Schiedam hebben ze de kademuren gerenoveerd met een speciale techniek, waardoor de bomen konden blijven staan. Dat zouden ze hier ook moeten toepassen."

Maar Amsterdam kan het onder meer Schiedamse voorbeeld niet volgen. De kades in de hoofdstad zijn veel dunner dan in Schiedam, zo meldt een gemeentelijk woordvoerder. "De Schiedamse methode is helaas niet toepasbaar in Amsterdam."

Op korte termijn dreigen er nu 35 bomen te verdwijnen op delen van de Heren- en Leliegracht, als gevolg van de herstelwerken aldaar aan de kademuren. De actievoerders willen dat de gemeente meer moeite doet om de vele grote en beeldbepalende iepen te behouden. Het zijn de eerste bomen die mogelijk zullen sneuvelen als gevolg van de kadevernieuwing. De actievoeders stellen dat het over tweehonderd kilometer kade gemeten, wel eens zou kunnen gaan om in totaal twintigduizend bomen.Gerelateerd