Categorieën

Service

'Schiedams' zeewier op Belgische akkers

'Schiedams' zeewier op Belgische akkers
Nieuws

'Schiedams' zeewier op Belgische akkers

  • Redactie
  • 07-06-2023
  • Nieuws
'Schiedams' zeewier op Belgische akkers

Foto: Pixabay


SCHIEDAM - In Wallonië verkennen akkerbouwers de mogelijkheden van zeewier als biostimulant. 

Een Biostimulant is bedoeld om de plantenvoeding te verbeteren. De velden bij het dorp Moustier zijn ingezaaid met wintergerst en wortelen, in opdracht Colruyt. Die Belgische supermarktketen werkt daarbij samen met The Seaweed Company, gevestigd in Schiedam. 

Top Health Plants, de stimulant van dat bedrijf, wordt de komende tijd verschillende keren over de 23 hectare landbouwgrond gespoten. Met het project willen de samenwerkingspartners meten welk effect de biostimulant heeft op de bodemgezondheid en de weerbaarheid van de gewassen. De verwachting is dat na één seizoen het watervasthoudend vermogen van de bodem en de gewasopbrengst toegenomen zijn. Op langere termijn zou dit moeten leiden tot een gezondere bodem, betere gewaskwaliteit, minder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en een beter en duurzamer verdienmodel voor de boer. 

Bij een succesvolle toepassing wil Colruyt het gebruik van de stimulant uitbreiden naar andere gewassen en regio's en anderen inspireren en stimuleren om er ook mee aan de slag te gaan.

Zie ook dit artikel.