Categorieën

Service

'Schiedammers sneller geholpen met nieuwe schuldenaanpak'

'Schiedammers sneller geholpen met nieuwe schuldenaanpak'
Nieuws

'Schiedammers sneller geholpen met nieuwe schuldenaanpak'

  • Redactie
  • 27-09-2019
  • Nieuws
'Schiedammers sneller geholpen met nieuwe schuldenaanpak'

SCHIEDAM - De werkwijze van schuldenaanpak die sinds kort in Den Haag en Amsterdam wordt gehanteerd, moet ook in Schiedam worden ingevoerd. Dat stelt Sun van Dijk, namens haar eigen fractie en Groen Links, Progressief Schiedam en VVD in de Schiedamse gemeenteraad.

In de hof- en hoofdstad is een proef gehouden waarbij op basis van vertrouwen door schuldeisers de gemeente een centrale rol wordt toebedeeld in de sanering van voortwoekerende schulden. De aanpak is bedacht door Schuldenlab 070. Deze nieuwe methode zorgt ervoor dat gemeenten niet langer vooraf een akkoord hoeven te bereiken over een afbetaling voor de mensen met schulden. "In Den Haag waren de afbetalingsregelingen tien keer sneller rond dan voorheen, 32 dagen tegenover ruim driehonderd dagen", zo stelt Van Dijk.

De vier fracties leggen de werkwijze voor aan burgemeester en wethouders om te onderzoeken of zij voelen voor invoer van deze werkwijze in Schiedam. De stad is bezig met het maken van nieuw beleid voor de aanpak van armoede en schuldhulpverlening.

Dertig instanties hebben meegewerkt aan de proef, van het UWV tot aan het CJIB. Dat wordt uitgebreid tot een top 50, waarbij al afspraken gepland staan met Wehkamp en Vodafone. Sun van Dijk: “Er wordt in deze aanpak vertrouwd dat de gemeente er alles uithaalt wat er in zit en met audits wordt gecontroleerd of de gemeente dat ook daadwerkelijk doet. Deze aanpak heeft de gemeente Den Haag jaarlijks al ruim 84.000 brieven gescheeld. Want per schuldeiser werden voorheen gemiddeld wel vier brieven heen en weer gestuurd." Daar had een schuldenaar gemiddeld bij vijftien verschillende bedrijven of instanties een schuld uitstaan. "Dit is een win-win-winsituatie, omdat het de gemeente veel werk scheelt, de mensen met schulden sneller weten waar ze aan toe zijn en welk traject ze te wachten staat en als laatste krijgen de bedrijven en organisaties sneller geld terug.”