'Ongevallen pleziervaart in haven moeten minder'

17-01-2020 Nieuws Redactie

De Vries: "Er moet wat gebeuren."


SCHIEDAM - De Rotterdamse havenmeester wil de strijd aangaan met ongelukken op het water, met name die waar de pleziervaart bij betrokken is.

Het aantal ongevallen in de Rotterdamse haven bleef in 2019 nagenoeg gelijk aan het jaar ervoor: 113 tegen 112, zo meldt het vakblad Mainport. Bij tien procent van alle ongevallen blijkt een passagiersvaartuig betrokken. "Veel te veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers", zegt havenmeester René de Vries.

Bij drie van de vier ernstige ongevallen was passagiersvaart betrokken, aldus De Vries. "We hebben het toezicht aanzienlijk verhoogd, maar het blijft een zéér kwetsbare groep. Zo zijn we in gesprek met het ministerie over aanvullende maatregelen", aldus de havenmeester. "Er moet wat gebeuren."

Er kwamen, zo meldde De Vries, in het afgelopen jaar bijna net zoveel zeeschepen aan in Rotterdam als in 2018; 29.491 tegen 29.476 vorig jaar. De veiligheidsindex kwam uit op 6,56, onder de norm. Dat is vooral toe te schrijven aan een aanvaring tussen een motorboot en een sloep; daarbij viel een dodelijk slachtoffer.


Gerelateerd