Categorieën

Service

'Help Schiedam en de wereld beter en mooier te maken'

'Help Schiedam en de wereld beter en mooier te maken'
Nieuws

'Help Schiedam en de wereld beter en mooier te maken'

  • Kor Kegel
  • 25-07-2020
  • Nieuws
'Help Schiedam en de wereld beter en mooier te maken'

Deirdre Carasso kreeg tijdens de Coronacrisis het gevoel een maatschappelijke bijdrage aan haar woonplaats Utrecht te moeten leveren

SCHIEDAM – De op handen zijnde verbouwing van het Stedelijk Museum Schiedam heeft er niets mee te maken dat Deirdre Carasso als directeur vertrekt. Ze had zich per slot van rekening al helemaal voorbereid op een periode om buiten het museum tentoonstellingen te organiseren, op verschillende locaties en in samenwerking met Schiedammers. 

Ze zag er ook bepaald niet tegenop om na de heropening van het Stedelijk het museum opnieuw landelijk op de kaart te zetten. Dat is haar in enkele jaren uitstekend gelukt en met behoud van de kwaliteit van de kunst wist ze door extra activiteiten ook veel meer Schiedammers in het museum op de Hoogstraat 112 te krijgen, inwoners ook die er nog nooit geweest waren. Nee, dat zou ze zo weer kunnen bereiken met haar ‘fantastische museumteam’. 
Bovendien was er zicht op uitbreiding van het museum naar de Monopole… 
Dus: “Dat speelde allemaal niet”, zegt ze over haar besluit om haar functie op te zeggen. Het sloeg in Schiedam in als een bom.  

Waarom wel dan? “Er zijn verschillende redenen”, zegt Deirdre Carasso. “Het begint ermee dat ik niet alleen van musea, kunst en geschiedenis houd, maar ook van bibliotheken en boeken. Naarmate ik langer in Schiedam werkte, groeide ook mijn behoefte een maatschappelijke bijdrage te leveren aan mijn eigen woonomgeving. Vroeger wilde ik never nooit in Utrecht werken, maar het begon steeds meer te wringen dat ik zo betrokken was bij Schiedam en helemaal niet bij Utrecht.” 

“Tijdens de Coronacrisis werd dat gevoel versterkt: ik zag hoeveel Schiedammers elkaar steunden. Naar Schiedam verhuizen was door persoonlijke omstandigheden geen optie. Ik wist al dat ik – als ik weg zou gaan – waarschijnlijk niet bij een ander museum wilde werken. Want het Stedelijk Museum Schiedam is het spannendste en meest complexe museum dat ik ken. En daar houd ik van.”  

De functie van directeur van de Bibliotheek Utrecht komt vacant en Deirdre reflecteerde. Er werken 158 mensen, een veelvoud van het aantal medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam, dus dat ze aangenomen is betekent voor haar een aanzienlijke promotie. En het geeft de mogelijkheid een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de stad waar ze woont – want ongetwijfeld weet ze ook in Utrecht met haar nieuwe collega’s veel meer inwoners bij haar nieuwe culturele instelling te betrekken.  

Welke boodschap geef je Schiedam mee voor de toekomst van het museum? 
“Dat is een leuke vraag”, zegt ze. “Er zijn zo veel mensen die het museum een warm hart toedragen. Schiedammers, mensen in het land, politici, bestuurders, mensen bij fondsen en natuurlijk kunstenaars en historici. Het museum werkt met iedereen samen en probeert iets bij te dragen. Dat is mijn boodschap aan het museum: blijf goed luisteren en help Schiedam en de wereld mooier en beter te maken.”  

Per 15 december treedt Deirdre Carasso aan als nieuwe directeur van de Bibliotheek Utrecht. Zij volgt Ton van Vlimmeren op, die eind dit jaar met pensioen gaat. 
“In Utrecht is er altijd een bibliotheek dicht bij je huis. Of het nu de prachtige nieuwe centrale bibliotheek op De Neude is of een van de twaalf vestigingen in de wijken. Het zijn ontmoetingsplekken waar elk jaar 1,3 miljoen nieuwsgierige mensen naartoe gaan om iets te leren, over zichzelf, een ander of de wereld. Zo draagt de Bibliotheek Utrecht bij aan een sterke stad. Ik verheug me erop te werken aan die maatschappelijke rol van de bibliotheek, met het team van de bibliotheek, de Utrechters en organisaties.”  

Deirdre Carasso (49) werd in 2015 directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. In 2019 werd dit museum voor moderne kunst en stadsgeschiedenis uitgeroepen tot het meest publieksvriendelijke museum van Nederland. Eerder werkte zij voor het Nationaal Archief en als hoofd educatie en publieksbegeleiding en als hoofd relaties en filantropie voor Museum Boijmans Van Beuningen.  

Laurent van den Nouwland, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Utrechtse Bibliotheek, is blij met haar keuze voor Utrecht: “Deirdre Carasso brengt veel ervaring mee om de bibliotheek nog meer als brede publieksvoorziening in de stad te positioneren. Ze combineert ondernemerschap met creativiteit. Kwaliteiten die in de komende tijd nodig zijn. De Raad van Toezicht en de vertegenwoordigers van personeel en ondernemingsraad waren unaniem in hun keuze.”