'Hart van Nederland' filmt in wijk Tuindorp

17-01-2021 Nieuws Kor Kegel

De voormalige Sint Martinusschool vormt een architectonische eenheid met de omliggende wijk Tuindorp. Foto: Joop Binkhorst

‘Hart van Nederland’ besteedt vanavond aandacht aan het verzet van de Schiedamse wijk Tuindorp tegen de sloop van de Sint Martinusschool. Het nieuws- en actualiteitenprogramma van SBS6 begint om half elf.  

De cameraploeg spreekt met kunstenaars Harr Wiegman en Sjef Henderickx, die van de gemeente te horen hebben gekregen dat zij hun ateliers in de vroegere schoollokalen moeten verlaten. Voor de bewoners van Tuindorp hoeven de kunstenaars niet weg. Ook de actieve wijkbewoonster Wil Binkhorst wordt geïnterviewd. Zij betoogt namens de wijk- en bewonersvereniging dat de school de ziel van de wijk is. De school vormt met de woonomgeving een architectonisch geheel, ontworpen door Thomas Nix, leerling van de beroemde architect Granpré Molière. Tuindorp staat landelijk bekend als een bijzonder ontwerp. Het is een zeldzaamheid dat zo’n wijk nog geheel in tact is. 

‘Hart van Nederland’ laat ook Maarten Reuderink aan het woord, gemeenteraadslid van Ouderenpartij Schiedam. Hij is overigens niet het enige raadslid dat de Tuindorpers steunt. Voorts krijgt Tuindorp bijval van de Historische Vereniging Schiedam. Namens deze vereniging heeft voorzitter Marianne Ames de gemeente verzocht om de school aan de Iepenlaan op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen.