Categorieën

Service

'Gemeenten willen vertrouwen in directie Eneco opzeggen'

'Gemeenten willen vertrouwen in directie Eneco opzeggen'
Nieuws

'Gemeenten willen vertrouwen in directie Eneco opzeggen'

  • Redactie
  • 11-01-2018
  • Nieuws
'Gemeenten willen vertrouwen in directie Eneco opzeggen'
ROTTERDAM – Het vertrouwen in de raad van commissarissen van Eneco staat ernstig onder druk. Volgens de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser hebben 29 van de 53 gemeenten met aandelen Eneco het vertrouwen in de commissarissen verloren. Dit schrijft de Rotterdamse wethouder in een naar de Amsterdamse krant Het Parool uitgelekte brief aan zijn collega-wethouders.

De vertrouwensbreuk is het gevolg van de gang van zaken in het privatiseringsproces van het energiebedrijf. Tot woede van gemeentebestuurders heeft de Eneco-directie geregeld gewaarschuwd dat met nieuwe aandeelhouders het groene karakter van het energiebedrijf op de tocht komt te staan.

Nu is er sprake van 'sterk verstoorde verhoudingen', schrijft Visser. Het grootste verwijt aan de commissarissen is dat zij Eneco-directeur Jeroen de Haas te veel zijn gang hebben laten gaan.

Visser verwijt de commissarissen dat ze geen 'onafhankelijke positie' hebben ingenomen ten opzichte van de Eneco-bestuurders. Ook trekt de raad 'zich de sterk verstoorde verhoudingen onvoldoende aan en laat na daarop adequaat te reageren', volgens de door Visser voorgezeten Aandeelhouderscommissie. Stukken van een vergadering van de commissie zijn gestuurd naar de colleges van B&W. “Niet delen met gemeenteraden”, staat erop.

De gemeenten hebben een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeengeroepen. Daar willen ze het opzeggen van het vertrouwen in de commissarissen in stemming brengen.

Met een meerderheid kunnen ze de toezichthouders uit hun functie zetten, schrijft Visser. De 29 gemeenten zouden samen goed zijn voor tachtig procent van de Eneco-aandelen. Wel krijgt de directie eerst maximaal zestig dagen responstijd. “in deze twee maanden staan de aandeelhouders open voor overleg”, schrijft Visser.

De dreigende brief is het volgende hoofdstuk in de koude oorlog om Eneco. De privatisering leek begin vorig jaar een gelopen race, maar verschillende gemeenten, waaronder Schiedam, spraken zich uit tegen verkoop van hun aandelen in het energiebedrijf.