'Drukste station van Schiedam' in top 5 wereldwijd

31-03-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Veel Schiedammers komen er meer dan welke plek en welk station ook in eigen stad: Rotterdam CS. Het Centraal Station van de Maasstad staat in de top 5 van beste treinstations ter wereld.

Aldus ontwerp- en adviesbureau Arcadis, dat ook de hand heeft in de renovatie van Rotterdam CS en andere stations in binnen- en buitenland. Arcadis vergeleek 27 prominente treinstations over de hele wereld. In die vergelijking moet het 'Centraal Station in Rotterdam alleen New York Grand Central, Washington Union Station, Hong Kong HKU Station en Gare du Nord in Parijs voor laten gaan. Sowieso stations die dagelijks nog veel meer reizigers zien passeren. Het centrale station van de Maasstad werd enkele jaren geleden grootscheeps verbouwd; vier jaar geleden opende de koning het resultaat van die renovatie.

Rotterdam CS scoort doet het volgens de ingenieurs van Arcadis vooral goed op overstapmogelijkheden. Daarin scoorde geen van de stations in het onderzoek beter. Verder is het station goed ingepast in de omgeving en functioneert het goed als onderdeel van de stad; het station is een ontmoetingsplek geworden. Het markante dak is allicht ook een stevige trekker en pluspunt in de beoordeling.

Minder scoort het station op het gebied van economische ontwikkeling. In de andere wereldsteden zijn huizen rond de stations meer waard en is er meer werkgelegenheid rond de overstappunten voor het ov. Verder blijft het aantal reizigers achter bij de mogelijkheden. Extra 'verdichting' van het gebied rond het station, dus meer nieuwbouw, kan hier verandering in brengen.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date