'Blijf met elkaar in gesprek'

04-05-2018 Nieuws Redactie

Foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - "In gesprek met elkaar blijven, niet gelijk wijzen of afkeuren." Dat is volgens burgemeester Cor Lamers belangrijk in de omgang met elkaar, als Schiedammers.

Hij zei dat vanavond tijdens de herdenking van de burgers en militairen die overleden in oorlog of bij vredesoperaties. Dat gebeurt dit jaar in Nederland onder het thema 'Verzet'.

"Er waren mensen die zich verzetten", aldus Lamers voor het monument in de Plantage. "Wat het hen ook kostte, tegen haat en onrecht. Zij legden zich niet neer bij wat zij zagen gebeuren, maar kwamen in actie, namen hun verantwoordelijkheid." Dat blijft ook heden ten dage belangrijk. "We zien nu zoveel onrust om ons heen, dat wij ons ook nu moeten blijven verzetten." Denk maar eens aan de oorlog in Syrië of de dreiging van terreur en aanslagen.

"Wij kunnen en moeten onze ogen daar niet voor sluiten. Vrijheid of het niet hebben daarvan, speelt nog altijd", aldus de burgemeester. "Dat zal helaas ook in de toekomst zo blijven. Het komt dichtbij. En het laatste wat er moet gebeuren is dat haat in ons eigen land of in onze eigen stad tot onverdraagzaamheid leidt." Respect voor elkaar hebben, naar elkaar luisteren en inzien dat ieder mens anders is, dat is essentieel. "Net als beseffen dat wij in een wereld leven van het vrije woord en dat we tolerant zijn naar elkaar, natuurlijk binnen bepaalde grenzen." 

Daarbij is het belangrijk elkaar niet af te wijzen. "Want als wij, als democratisch land met een gruwelijk oorlogsverleden, de lessen van toen niet vast houden, hoe moet dat dan elders?" Daarom is het volgens de burgemeester belangrijk om vrijheid door te blijven geven en zo een verschil te maken. "Door op te komen tegen klein of groot leed, kan iedereen zich verzetten tegen onrecht en haat."

Zodat willekeur, of heel bewuste discriminatie en terreur zeldzaamheden worden, stelt Lamers. "Het mag niet iets worden waar wij in deze tijd ‘nou eenmaal mee moeten leven’. In het verleden hebben mensen zich niet voor niets verzet. En alleen daarom al mogen wij hen niet vergeten. Daarom staan wij stil bij de mensen die hun leven gaven. Daarom zijn wij twee minuten stil. Sámen."

Na de woorden van de burgemeester legden zeventien organisaties kransen bij het monument. Namens de Schiedamse gemeenteraad waren dat het oudste en jongste raadslid,  Tom Janssen (19) van de VVD en Cock de Jong (69) van het AOV.Gerelateerd