Categorieën

Service

'Bedrijvendokter' moet RDM-miljoenen betalen

'Bedrijvendokter' moet RDM-miljoenen betalen
Nieuws

'Bedrijvendokter' moet RDM-miljoenen betalen

  • Redactie
  • 01-10-2020
  • Nieuws
'Bedrijvendokter' moet RDM-miljoenen betalen

De RDM, vroeger de werkgever van vele mensen van 'aan de overkant'; met het pontje vanaf de Maasboulevard aan het werk, rechtsboven in beeld; foto: Ardito


ROTTERDAM -  Het Openbaar Ministerie wil dat zakenman ('bedrijvendokter') Joep van den Nieuwenhuyzen 105 miljoen euro betaalt aan de staat.

Het OM wil hem het voordeel ontnemen dat hij heeft gehad van geld dat hij van banken kon lenen om de RDM te 'redden'.

Van den Niewenhuyzen kon het geld lenen dankzij zijn goede verstandhoudeing met directeur Willem Scholten van het toen nog Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR). Die relatie was gestoeld op omkoping; Van den Nieuwenhuyzen werd hiervoor veroordeeld. Het GHR stond garant voor de leningen van Van den Nieuwenhuyzen.

Maar het geld was en is zoek. Het verdween in de bodemloze put die de Rotterdamse Droogdok Maatschappij was. De werf ging failliet in het grote RSV-debacle; levensvatbare onderdelen ging door en ging met name onderzeeboten bouwen. In 1991 nam Van den Nieuwenhuyzen via zijn Begemanngroep de RDM-nieuwe stijl over. In 1996 nam de bedrijvendokter - een titel die Van den Nieuwenhuyzen opgeplakt had gekregen omdat hij bedrijven in problemen van een nieuwe toekomst probeerde te voorzien - RDM Technology en RDM Submarines zelf van Begemann.

Tijdens de rechtszitting afgelopen week stelde het OM dat 'in de regel het zo is dat ‘misdaad niet moet lonen’ en dat die regel zo wordt geïnterpreteerd 'dat het niet de bedoeling is dat mensen van het geld dat wordt verdiend met strafbare feiten een luxe leven leiden'. "Iemand die met duizend euro afgeperst geld naar het casino gaat en verliest, heeft niet in ‘luxe’ geleefd, maar wel het voordeel genoten.” Het ging om een zogenaamde ontnemingszaak, die dinsdag diende bij de rechtbank in Rotterdam. Dat genoten voordeel wil het OM Van den Nieuwenhuyzen ontnemen. "Wat hij destijds onrechtmatig verkreeg ziet het OM als het wederrechtelijk verkregen voordeel dat hij moet betalen aan de staat”, aldus het requisitor van het OM. Geld van leningen die hij kreeg dankzij de garanties van het GHR ziet het OM als wederrechtelijk verkregen voordeel. "Deze gelden zijn -in een vrij korte periode- na ontvangst in het concern, en door de zakenman in privé aangewend." Het OM stelt dat het geld is gebruikt om financiële gaten te dichten in het concern waarbij de kredieten de pan uit rezen. De ondernemingen zijn opgedoekt. Het geld grotendeels weg. Het merendeel van de ontvangen gelden is nooit terugbetaald aan de geldverstrekkers.

De rechtbank doet uitspraak op 17 november.