Categorieën

Service

'Als je herinnerd wordt, ben je niet dood'

'Als je herinnerd wordt, ben je niet dood'
Nieuws

'Als je herinnerd wordt, ben je niet dood'

  • Redactie
  • 03-05-2018
  • Nieuws
'Als je herinnerd wordt, ben je niet dood'

Beeld van Ereveld voor Leven, 2017


SCHIEDAM – “Als je herinnerd wordt, ben je niet dood.” Monique den Ouden zegt het zonder aplomp, gewoon, omdat ze het meent. Het is de reden dat zij en haar gezin morgen in Loenen op het ereveld staan om 'mensen een gezicht te geven'.

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers. Militairen, en ook gewone burgers: mannen, vrouwen en kinderen. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens conflicten daarna - zoals in voormalig Nederlands-Indië of de meer recente (vredes-)missies. “Bijvoorbeeld Timo Smeehuijzen”, die in Afghanistan sneuvelde.

Op de begraafplaats wordt morgen de herdenking Ereveld voor Leven gehouden. “Het wordt voor de derde of vierde keer gehouden”, vertelt Den Ouden. De slachtoffers die begraven liggen worden gesymboliseerd door vertegenwoordigers. “We gaan met zo'n 650 mensen bij de grafstenen staan om die mensen een gezicht te geven.” Het idee is dat die representant ongeveer dezelfde leeftijd heeft als het oorlogsslachtoffer.

Den Ouden weet al dat zijn en haar man Rob, en kinderen Bregje en Krijn, in het vak staan bij mensen die tijdens 'de vlucht van Breda' zijn gesneuveld. De Schiedammers maakten daartoe zelf de keuze. “We staan bij een gezin waarvan de vader en twee kinderen stierven.” Monique vertegenwoordigt een vrouw die daarnaast begraven ligt.

Op deze manier morgen herdenken spreekt Den Ouden aan. Terwijl zij en haar gezin bij de graven staan – en dat kan enkele uren duren – komen belangstellenden en nabestaanden langs gelopen. Een van hen zal naar verwachting Eurocommissaris Frans Timmermans zijn. Bas Westerweel, wiens opa op het ereveld begraven ligt, presenteert het programma. Als geschiedenislerares op Spieringshoek kreeg ze de uitnodiging en 'dit project vond ik mooi'. “Ik vind herdenken belangrijk, zeker in deze tijd.”

Het wordt morgen vroeg de wekker zetten: om acht uur worden de Den Oudens in Loenen verwacht. Ook omdat zij hun opwachting maken als geïnterviewden in het programma Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is bijzonder dat we dit als voltallig gezin doen. De communicatiedame vroeg ons af we aan publiciteit mee wilden werken.”

Naar verluidt zijn er morgen in Loenen ook andere Schiedammers aanwezig. "Ik hoorde van een vrouw die aanbood anderen mee te nemen."