Uitstel van betaling voor Dirkzwager

07-07-2016 Nieuws Redactie

Dirkzwager stopte in 2011 met de jeneverproductie in zijn panden aan de Noordvest en het Groenweegje

TILBURG - Koninklijke distilleerderij M. Dirkzwager heeft uitstel van betaling gekregen. Dat bevestigt een woordvoerster van de bewindvoerder Ruud Hermsen, gevraagd door RTL Z. Dirkzwager is een van de 'grote vier' Schiedamse distilleerderijen, maar concentreerde zijn bedrijfsvoering in 2011 in Tilburg.

Nu blijkt dat Dirkzwager daar met stevige verliezen draaide. In 2014 zou dat zijn opgelopen tot 2,9 miljoen euro. Vorige week ging slijterijketen Mitra, een dochterbedrijf van Dirkzwager, failliet.

Dirkzwager is onder meer bekend van het jenevermerk Floryn. In 2001 nam het familiebedrijf de slijtersketen Mitra over van het supermarktconcern Laurus. Daarnaast was Dirkzwager actief als drankengroothandel.

Volgens de meest recente jaarrekening boekte het bedrijf in 2014 met 587 (voltijds-)medewerkers nog een netto omzet van 187 miljoen euro. Met dus bijna drie miljoen verlies als resultaat.

Vorige week ging detailhandelsdochter Mitra al failliet. Die keten was de afgelopen jaren al afgebouwd, door sluiting of ombouw van eigen winkels naar franchises. Het faillissement betrof de 23 eigen vestigingen van Mitra en de franchisegever, met 144 werknemers. Het is nog niet bekend welke gevolgen het faillissement heeft voor de 143 franchisevestigingen.

Dirkzwager probeerde door drastische saneren het tij te keren. Naast de ombouw van winkeldochter Mitra tot franchiseformule, werden de activiteiten in Duitsland deels verkocht en deels naar Nederland gehaald. Onlangs verkocht het bedrijf zijn groothandels aan Monnik Dranken, en verkocht het belang dat het zelf in Monnik had.


Gerelateerd