Categorieën

Service

Tuunte failliet

Tuunte failliet
Winkelen

Tuunte failliet

  • Redactie
  • 08-08-2017
  • Winkelen
Tuunte failliet
ZUTPHEN - Modeketen Tuunte is failliet verklaard door de rechtbank in Zutphen. Dat meldt directeur Louis van Andel vandaag.

De keten opende vorige maand een winkel in de Nieuwe Passage. Zie dit artikel van Schiedam24. Die zaak bleef vandaag open en blijft dat ook, zo reageert een woordvoerder. De winkel is geen eigendom van Tuunte maar in handen van Jochem Poort, die deze als franchise uitbaat.

Een curator die door de rechtbank is benoemd om het faillissement af te wikkelen, zal kijken wat er met Tuunte moet gebeuren. Ook de mogelijkheid van een doorstart houdt hij tegen het licht. Bij Tuunte werken 250 medewerker in ongeveer veertig filialen. De meeste daarvan zijn gevestigd in het oosten van Nederland, vaak in kleinere steden of dorpen.

Dat zou een van de redenen zijn achter het faillissement: de kleinere winkelcentra in Nederland hebben het moeilijk. Klanten worden aangetrokken door de glitter en glamour van de grote stad, de trendy winkels, de mooie winkelcentra. Tuunte is 'te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken', stelde Van Andel onlangs in het vakblad Retail Trends.
De keten was al vijf jaar verliesgevend. In reactie daarop verzette het bedrijf de bakens: het wilde zichzelf als merk neerzetten. "Onze winkels doen voor een groot deel wat onze buren ook doen. Net als veel winkels zijn we eigenlijk niet meer dan een shop-in-shop binnen een winkelgebied. We zetten alleen de deuren open om van de kracht van dat gebied gebruik te maken”, aldus de directeur.

Door Tuunte als merk neer te zetten wilde de keten zichzelf onderscheiden van concurrenten. Waar voorheen alles werd ingekocht vanuit een inkoopvereniging, ging de retailer zelf kleding ontwikkelen. Vanaf dit jaar werden vrijwel alleen eigen merken verkocht en lag de focus volledig op vrouwen en kinderen. Aan opruiming deed Tuunte niet meer. “Door de opruiming komen de marges steeds verder onder druk te staan. Dat betekent dat we meer rotzooi moeten verkopen – wat we natuurlijk niet gaan doen – of goedkoper moeten inkopen en onze leveranciers dus minder moeten betalen. Maar als ik naar het leed in de rest van de wereld kijk, betalen we eigenlijk al veel te weinig. Als ik ’s avonds in de spiegel kijk, wil ik kunnen zeggen dat ik respectvol omga met medewerkers, klanten én leveranciers", aldus Van Andel in het vakblad.

Omdat er fors werd geïnvesteerd in productontwikkeling, kreeg Tuunte de behoefte aan schaalgrootte. Zodoende werden er ook winkels in Maassluis en Schiedam geopend. Maar het ontbreekt Tuunte aan tijd en geld om het bedrijfsmodel volledig om te zetten, aldus Van Andel. In plaats van daar jarenlang tijd en energie in te steken, lijkt een start vanaf nul hem een betere optie. De investeerders achter Tuunte besloten daarom de stekker uit de modeketen te trekken, ondanks de ‘harde consequenties voor de eigen organisatie’.

De grote vraag is in hoeverre het faillissement een definitief einde voor Tuunte betekent. Er zouden zich al enkele geïnteresseerde partijen hebben gemeld.