Categorieën

Service

Schiewaegh viert vijftig jaar bestaan

Schiewaegh viert vijftig jaar bestaan
Gezond

Schiewaegh viert vijftig jaar bestaan

  • Kor Kegel
  • 24-11-2017
  • Gezond
Schiewaegh viert vijftig jaar bestaan
SCHIEDAM – Roel van Tongeren maakte vanmiddag een treffende vergelijking tussen het huidige regeringsbeleid en dat van vijftig jaar geleden. Van Tongeren, directeur zorg van het jubilerende Schiewaegh, zei dat een halve eeuw geleden de ouder wordende Nederlanders werden gestimuleerd om in ‘bejaardenoorden’ te gaan wonen. Ingevolge de Wet op de Bejaardenoorden van 1963 was de boodschap aan de 65-plussers om vooral naar verzorgingstehuizen te verhuizen, omdat dat beter voor hen zou zijn.

“Het kwam in die eerste periode voor, dat mensen wel vijfentwintig jaar in een bejaardentehuis woonden”, zei Roel van Tongeren. “Dat is tegenwoordig onvoorstelbaar. De mensen komen nu op veel hogere leeftijd een verpleeghuis binnen. De gemiddelde levensduur in wat tegenwoordig een verpleeghuis is in plaats van een verzorgingshuis, is daardoor gigantisch verkort. Dat heeft de regering zo geregeld.”

Hij zei dat aan het begin van de jubileumreceptie in de brasserie van Schiewaegh, gevestigd aan de Nieuwe Damlaan 759. Het complex werd na jaren vertraging in 1967 opgeleverd. Tot 2004 heette het Thurlede. Dat dreigde failliet te gaan en de Frankelandgroep ontfermde zich erover.

“Alle locaties binnen de Frankelandgroep hebben hun eigen cultuur en uitstraling”, zei Van Tongeren. "Het is overal net iets anders. Als je het mij vraagt, zou ik zeggen dat Schiewaegh zich kenmerkt door een no-nonsensecultuur. Het is hier recht voor de raap.”