Categorieën

Service

Schiedam maakt zich op om aantrekkelijk te zijn

Schiedam maakt zich op om aantrekkelijk te zijn
Wonen

Schiedam maakt zich op om aantrekkelijk te zijn

  • Redactie
  • 16-05-2017
  • Wonen
Schiedam maakt zich op om aantrekkelijk te zijn

De A20-zone moet uitgroeien tot 'innovatieve hotspot' in het hart van de metropoolregio; foto: Ardito

SCHIEDAM - Schiedam moet aantrekkelijker worden voor ondernemers die zich in de stad willen vestigen. In het Uitvoeringsprogramma Economie geven burgemeester & wethouders aan op welke manier Schiedam nieuwe ondernemers aan kan trekken en zo aantrekkelijk kan zijn dat bedrijven blijven en kunnen floreren.

Want zonder actie dreigt het bedrijfsleven te verkommeren. Veel nieuwe ontwikkelingen dienen zich immers aan, qua techniek, klimaat, digitale ontwikkeling en in de bevolkingssamenstelling van de stad. Dat heeft niet alleen gevolgen voor bedrijven, maar op de hele samenleving. De toekomst van bedrijven, veranderde markten en de sociaal-economische ontwikkeling van de stad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. "We moeten samen een slag maken naar vernieuwing van de economie", aldus wethouder Alexander van Steenderen vanmiddag bij de presentatie van het uitvoeringsprogramma.

In het Uitvoeringsprogramma Economie, dat het college heeft vastgesteld, staat voor de komende jaren uitgestippeld wat de stad op economisch gebied onderneemt om te zorgen dat Schiedam ook in de toekomst aantrekkelijk blijft om in te wonen, recreëren en ondernemen. Het uitvoeringsprogramma richt zich specifiek op de fysieke ontwikkeling van vier gebieden in de stad. Het gaat om de historische binnenstad, bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse met het distilleercluster, de A20-zone (de bedrijventerreinen ’s-Graveland en Spaanse Polder en Schieveste) en de Schiedamse zeehavens. De gemeente wil in deze gebieden in ieder geval een goed gastheer en een goede partner voor het bedrijfsleven zijn. In de nota geeft het gemeentebestuur aan graag samen te werken met andere partijen in de (metropool)regio, innovatie te willen stimuleren en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te willen verbeteren.

De gemeente Schiedam investeert de komende vijf jaar ongeveer vijftien miljoen euro in de lokale economie. Zij rekent daarbij op nog eens dertien miljoen aan investeringen door andere partijen. Het geld van de lokale overheid komt uit een reserve van drie miljoen waartoe de raad eerder bij de behandeling van de Zomernota 2017 besloot. Verder komen er financiële middelen vanuit de grondexploitatie en uit Meerjaren Beheer- en Onderhoudsprogramma's.

Concrete uitwerkingen de plannen zijn een haalbaarheidsonderzoek naar de ontwikkeling van een bedrijfsverzamelgebouw voor 'start-ups' in het voormalige ONS-gebouw aan de Van Heekstraat, realisatie van opstapplaatsen voor de Watertaxi, een onderzoek naar de realisatie van een Maritiem Onderwijs- & Innovatiecentrum en de aanleg van een metroshuttle en 'Vijfsluizenshuttle' en het verkennen van een fietsverbinding tussen de Merwehaven en de Plantage, inclusief een brug over de Buitenhaven.