SBM Offshore ziet nog geen einde aan Braziliaanse problemen

10-05-2018 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - SBM Offshore is nog niet van de juridische problemen in Brazilië af. Een 'definitieve alomvattende oplossing' zit er op korte termijn nog niet in, aldus de maritiem oliedienstverlener gisteren bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers.

SBM, met een belangrijk kantoor in Schiedam, is in gesprek met de Braziliaanse autoriteiten over een oplossing voor de corruptiezaak waarin het bedrijf in dat land verzeild is geraakt. De autoriteiten hebben de zaak formeel heropend nadat een schikking niet werd goedgekeurd. Maar of en op welke termijn dat tot een overeenkomst komt, kan SBM niet zeggen. 

SBM Offshore heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 385 miljoen dollar omgezet. Dat was acht procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De divisie Turnkey zag zijn omzet nog wel flink stijgen, met 29 procent naar 54 miljoen dollar, dankzij grote orders die vorig jaar in de wacht werden gesleept. De grotere divisie Lease and Operate kreeg te maken met een omzet die met twaalf procent daalde, van 378 miljoen naar 331 miljoen dollar. Een belangrijke verklaring van die daling is het afstoten van de Turritella.


Dankzij onder meer verkoop van dat drijvende olieplatform daalde de schuld van het bedrijf wel flink: met 550 miljoen naar 2,4 miljard dollar. Voor dit jaar mikt SBM Offshore op een omzet van ongeveer 1,9 miljard dollar en een resultaat (EBITDA) van 750 miljoen dollar, exclusief onder meer de boekwinst op de verkoop van Turritella en de impact van nieuwe boekhoudregels IFRS16.

Het bedrijf ziet de offshore-markt geleidelijk herstellen, wijzend op het toenemende aantal projecten die op weg zijn naar definitieve investeringsbeslissingen. De prijzen in de sector zijn echter gedaald, om concurrerend te blijven in de geleidelijke transitie van olie en aardgas naar duurzamere energiebronnen, aldus SBM.

Het aandeel SBM Offhore daalde vandaag op de beurs met ruim vijf procent.


Gerelateerd