SBM Offshore nog niet af van Braziliaanse zorgen

02-09-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Het Braziliaanse federaal parket heeft de schikkingsovereenkomst tussen SBM Offshore en het Ministerie van Justitie in Brasilia afgewezen. Daarmee ontstaat opnieuw onzekerheid over de smeergeldaffaire waarin de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie is verwikkeld.

Zes weken geleden trof SBM met het Braziliaanse Ministerie van Justitie een schikking. Het bedrijf, met een grote Schiedamse vestiging, betaalt ruim 149 miljoen dollar aan de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en een veel kleiner bedrag aan het Openbaar Ministerie van Brazilië. Verder zijn er afspraken gemaakt over een lagere bonusbetaling die SBM zal ontvangen. Al met al kosten de afspraken het Nederlandse bedrijf ongeveer 275 miljoen dollar.

Het geschil draait om de beschuldiging van corruptie. SBM Offshore zou tot 2011 opdrachten van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras door middel van betalingen aan personeel in de wacht hebben gesleept. De betalingen gebeurden door een tussenpersoon.

Toen in mei 2014 de volle omvang van de fraude aan het licht kwam, werd SBM voor onbepaalde tijd verbannen van de Braziliaanse markt. Het Zuid-Amerikaanse land was toen goed voor ruim de helft van de omzet van het bedrijf.

Het wegsturen (en het proces daarnaartoe) van president Dilma Rousseff, zou de schikkingsgesprekken lang hebben vertraagd. In hoeverre het definitief concluderen (Rousseff is eerder deze week afgezet) in die kwestie invloed heeft op het afwijzen van de schikking door het openbaar ministerie, is onduidelijk.

SBM Offshore gelooft dat de overeenkomst de eindstreep wel zal halen. Het Braziliaanse parket kan bezwaren bekendmaken en het voorstel terugsturen naar de onderhandelende partijen, maar zou het niet kunnen veranderen. Waar de federale openbare aanklager precies bezwaar tegen maakt, is nog onduidelijk.

Beursanalisten vinden het tijdstip van de beslissing onheilspellend. Petrobras besloot vorige week tot een nieuwe aanbesteding voor nieuwe projecten. Met een schikking maakt SBM kans om mee te dingen naar die opdrachtenn, zonder schikking is dat onzekerder, aldus de bedrijfskenners.

Op de Amsterdamse beurs is de koers van een aandeel SBM Offshore vandaag met ruim twaalf procent gedaald.


Gerelateerd