SBM legt miljoenen apart voor smeergeldboetes

06-11-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - SBM Offshore legt 238 miljoen dollar apart om verplichtingen in de toekomst af te dekken. Dat laat het Schiedamse bedrijf vandaag weten. Aandeelhouders zijn onaangenaam getroffen door dit nieuws en vinden SBM op de beurs vandaag tien procent minder waard.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie ziet zich genoodzaakt tot zo'n stap na gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Die gingen over de smeergeldaffaire waarin SBM in Brazilië verzeild is geraakt en over Unaoil.

Daarnaast meldde SBM Offshore zijn aandeelhouders dat ook in Brazilië de kou nog niet uit de lucht is. 'Ingewikkeld' is volgens het bedrijf het proces van overleg met de verschillende betrokken autoriteiten en anderen - zes instanties in totaal -, waarbij coördinatie en overeenstemming is vereist. SBM stelt nog geen idee te hebben wanneer de gesprekken tot een (goed) einde zullen worden gebracht.

Het oplossen van de smeergeldkwestie is van groot belang voor SBM. Het bedrijf dingt mee naar twee grote opdrachten van staatsoliemaatschappij Petrobras en het beslechten van de lopende zaken is een voorwaarde om het werk in de wacht te slepen. SBM liet vandaag weten niet meer aan nieuwe tenders van Petrobras deel te nemen totdat de situatie is opgelost.

De smeergeldaffaire ontbrandde in 2012: een klokkenluider liet weten dat SBM informatie over omkoping door medewerkers of tussenpersonen lang 'onder de pet' hield en daarmee autoriteiten en beurs misleidde. Twee jaar later trof SBM Offshore een schikkingsovereenkomst met de Nederlandse officier van justitie ter waarde van 240 miljoen dollar. Dit betrof de problemen in Brazilië, maar ook in Equatoriaal-Guinea en Angola. Voor $ 120.000,- werd strafvervolging afgekocht van bestuursvoorzitter Bruno Chabas en Sietze Hepkema, toenmalig bestuurder.

Het Amerikaans ministerie van justitie zei eerder de zaak afgesloten te hebben, maar zich het recht voor te behouden het onderzoek te heropenen als er nieuwe feiten aan het licht zouden komen. Eind 2015 werden door Braziliaanse autoriteiten een aantal personen in verband met de kwestie aangeklaagd, waaronder een Amerikaan, waarna het Amerikaans ministerie van justitie de zaak heropende. In afwachting van een definitief besluit neemt SBM een voorziening van 238 miljoen dollar, waarmee een schikking met de Amerikanen kan worden betaald. SBM stelt erop te rekenen dat de situatie in de Verenigde Staten in de komende weken tot een oplossing zal komen.

Maar het Amerikaanse ministerie van justitie is nog een onderzoek begonnen naar de relatie van SBM Offshore met Unaoil, in navolging op de zogenaamde Unaoil-papers, waaruit bleek dat dit in Monaco gevestigde maar op de Britse Maagdeneilanden geregistreerde bedrijf, met smeergeld opdrachten binnenhaalde voor grote multinationals in de energiesector.

Gerelateerd