Categorieën

Service

Overslag Rotterdam naar recordhoogte

Overslag Rotterdam naar recordhoogte
Nieuws

Overslag Rotterdam naar recordhoogte

  • Redactie
  • 15-01-2016
  • Nieuws
Overslag Rotterdam naar recordhoogte

De Happy Star bracht in oktober 22 scheepscasco's naar Rotterdam


ROTTERDAM - De goederenoverslag in Rotterdam heeft afgelopen jaar een recordhoogte bereikt. In totaal werd er in de haven 466,4 miljoen ton overgeslagen, 4,9% meer dan in 2014.

De haven is een belangrijke werkgever voor Schiedammers. Cijfers over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de haven in 2015 zijn er nog niet. Naar verluidt staat deze onder druk door een steeds verdergaande automatisering van de containerterminals.

De Rotterdamse haven profiteert van de lage olieprijs op de wereldmarkt. Er werd vorig jaar 103 miljoen ton olie overgeslagen, een stijging van acht procent. De aan- en afvoer van olieproducten nam zelfs met achttien procent toe, tot 88,5 miljoen ton. Zowel stookolie als de aanvoer van gasolie en diesel naar de Europese markt, zaten fors in de lift.

“De lage olieprijs zorgt voor hoge marges bij de raffinaderijen, zodat ze veel ruwe olie laten aanvoeren om te raffineren”, stelt havenbaas Allard Castelein. “Dat geldt niet alleen voor de raffinaderijen in Europa maar ook voor die in Rusland. De laatste produceren relatief veel stookolie die via Rotterdam naar het Verre Oosten wordt verscheept.”

Ondanks de overvloedige olieaanvoer zit de haven in een transitiefase, waarin die minder afhankelijk zal worden van fossiele brandstoffen, aldus Castelein. “We zijn volop bezig met energie-efficiency en de ontwikkeling van duurzame energie en biobased chemie. Rotterdam heeft nu al het grootste biobased cluster ter wereld en we willen daarin koploper blijven.”

De overslag van containers daalde, met een half procent tot 12,2 miljoen teu (twintig voets containers) en met 1,1 procent in gewicht, tot ruim 126 miljoen ton. Het eerste halfjaar werd 6,2 miljoen teu overgeslagen, het tweede halfjaar 6 miljoen teu. Vooral in het laatste kwartaal van het jaar bleef dit segment achter bij vorig jaar. Na negen maanden stond Rotterdam nog op een kleine plus van bijna één procent in teu's.

Binnen Europa nam het vervoer naar het Iberisch schiereiland en Groot-Brittannië toe. De sterke Britse economie is ook een belangrijke reden voor het aantrekken van het roll on - roll offverkeer over de Noordzee. Verder speelde mee dat transport via Calais last had van stakingen, de vluchtelingenproblematiek en storingen bij de tunnel onder het Kanaal. Het roro-verkeer nam ruim tien procent toe tot 22,0 miljoen ton.