Categorieën

Service

Nergens thuis zoals in Schiedam: Herman Jansen

Nergens thuis zoals in Schiedam: Herman Jansen
Wonen

Nergens thuis zoals in Schiedam: Herman Jansen

  • Redactie
  • 15-12-2017
  • Wonen
Nergens thuis zoals in Schiedam: Herman Jansen

Vanmiddag tekenden Theo Rook namens Van Wijnen, Dick Jansen namens Herman Jansen en Cor Lamers namens de gemeente Schiedam de overeenkomst die nieuwbouw van woningen en verbouw van het drankenbedrijf mogelijk gaat maken

SCHIEDAM – Herman Jansen blijft definitief tussen Noordvest en Zijlstraat gevestigd. “We hebben in de loop der jaren wel dertig locaties onderzocht”, zo vertelde Dick Jansen vanmiddag, “maar je vindt nergens zo'n locatie als waar we zitten.”

Jansen, directeur en de zesde generatie in het bedrijf – anno 1777 – wilde per se de relatie van een ambachtelijke bedrijf met de historische binnenstad van Schiedam handhaven. Al een jaar of zes, zeven geleden concludeerde Jansen dat een verhuizing naar de Buitenhavenweg, zoals de gemeente Schiedam graag wilde – met De Kuyper, Nolet en Jansen gebroederlijk naast elkaar in een soort gedistilleerdboulevard – niet de voorkeur had; Herman Jansen zou een beetje in het niet vallen bij een bedrijf als Nolet.

Met de 'concurrentie' wordt wel al sinds 2000 samengewerkt in een gezamenlijk bedrijf in Zoetermeer. Dat betekent dat van de tien miljoen liter die Herman Jansen ooit in Schiedam maakte, meer dan tachtig procent naar Zoetermeer verhuisde. In Schiedam worden nu de kleinere hoeveelheden gemaakt, nieuwe smaken en specialiteiten en ook nieuwe producten voor nieuwe klanten. Herman Jansen groeit de laatste jaren met name in de 'business-to-businessmarkt': productie in opdracht van derden. Zo wordt de gin van Loopuyt en van Bobby's gemaakt door Jansen. Dat groeide, sinds het bedrijf daar zeven jaar geleden mee begon, uit tot miljoenen liters gedistilleerd in opdracht van derden. De logistiek van de productie biedt Jansen nu volgens een prettig groeimodel aan zijn klanten: klein beginnen in Schiedam en als de volumes een bepaalde grootte bereiken, schuift deze door naar Zoetermeer, waar efficiëntievoordelen kunnen worden bereikt.

Herman Jansen produceert nu meer liters drank dan tien jaar geleden. Na een moeizame periode na de economische crisis van 2008, is de omzet nu weer op een vergelijkbaar niveau. De productie in liters groeit harder dan de omzet vanwege die productie voor derden, die minder geld oplevert dan die van eigen merken. Daar staat tegenover dat er veel minder geld gaat zitten in productie en voorraad voor derden, legt Dick Jansen uit.

Maar de anderhalf miljoen liter die het bedrijf nu jaarlijks in Schiedam produceert, kan op veel minder ruimte gemaakt worden dat waarop Herman Jansen nu is ingericht. Het bedrijf gaat dus 'indikken'. Dat wordt een vrij langdurig project, met eerst de sloop van enkele gebouwen of delen daarvan, waarop daarna zal worden gebouwd. Dan moet er verhuisd worden, waarbij de productie niet voor langere tijd gestaakt kan worden. Dat kan ook door apparatuur voor de verhuizing om te bouwen, legt Diederik Jansen uit. Hij is verantwoordelijk voor de productie van het bedrijf.

Omdat Jansen zijn werkzaamheden op een kleiner oppervlak kan uitvoeren, kan zo ongeveer de helft van de grond die het bedrijf nu bezit, worden verkocht. Dat levert ongeveer de helft van het geld op dat nodig is voor de grondige verbouwing van het bedrijf. Op die grond worden 46 woningen gebouwd. Pas in 2021 zullen die woningen er staan. Eerder al worden negentien huizen 'in het middeldure en dure segment' - aldus directeur Arjan van Meijeren van bouwer Van Wijnen – gerealiseerd op het terrein van de oude brandweerkazerne.

De ombouw die Herman Jansen toekomst moet geven in Schiedam zal volgens Dick Jansen twee tot 2,5 jaar duren. Belangrijk onderdeel van de plannen is dat het complex dan een aantrekkelijke bestemming is voor geïnteresseerden in de drankenproductie: klanten en toeristen. En Schiedammers natuurlijk.