Minister Kamp haalt streept door Wereldtentoonstelling

07-05-2016 Nieuws Redactie

DEN HAAG / ROTTERDAM / SCHIEDAM – Het kabinet zet een streep door de plannen om de World Expo van 2025 naar Rotterdam te halen. Dat meldt het Algemeen Dagblad zojuist.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) laat dit vandaag aan de Tweede Kamer weten, in antwoord op vragen van D66.

Volgens de minister brengt het organiseren van een Wereldtentoonstelling te veel kosten en financiële risico's met zich mee. Deze zouden volgens hem kunnen oplopen tot een miljard euro.

Het besluit van de verantwoordelijk minister is een streep door de rekening van de initiatiefnemers, onder aanvoering van Leendert Bikker. Ook Schiedam had grote verwachtingen van de internationale tentoonstelling in 2025. “De World Expo is een bijzondere kans om aan bezoekers uit de hele wereld te laten zien wat Schiedam in huis heeft, als het gaat om hoogwaardige bedrijvigheid, cultuur en een aantrekkelijke binnenstad”, zo stelde de gemeente eerder.

De voorziene hoofdlocatie van de Wereldtentoonstelling was het Vierhavensgebied, dat vanaf de Gustoweg pal aan Schiedam grenst. Station Schiedam Centrum zou in de plannen een belangrijke toegangspoort voor de tentoonstelling zijn; de Schiedamse binnenstad lag dan op de route.

Schiedam had niet alleen doorgangsplek hoeven zijn, maar wilde 'een aantrekkelijk (neven)programma' verzorgen. Verder zag de stad commerciële mogelijkheden en kansen op werkgelegenheid. “Er zal natuurlijk behoefte zijn aan mensen die tijdens de expo, een half jaar lang, gasten opvangen. We zien hier een rol voor de horeca, maar ook voor mensen die werken in de paviljoens en op het terrein, bezoekers informeren, vervoeren enzovoorts.”

Het programma van de Wereldtentoonstelling 2025 zou samenvallen met de viering van het 750-jarig bestaan van Schiedam.

De keus waar de Wereldtentoonstelling 2025 wordt gehouden, is aan het Bureau International des Expositions (BIE) in Parijs. Daarvoor is het wel nodig dat het kabinet Nederland officieel als kandidaat aanmeldt.
Gerelateerd