Categorieën

Service

Lichtpuntjes bij trieste ontslaggolf

Lichtpuntjes bij trieste ontslaggolf
Bedrijven nieuws

Lichtpuntjes bij trieste ontslaggolf

  • Redactie
  • 26-01-2017
  • Bedrijven nieuws
SCHIEDAM – De productiemedewerkers van de Verenigde Glasbrieken, en daarmee een beetje heel Schiedam, leven tussen hoop en vrees. Hun banen staan op de tocht en daarmee dreigt een strop voor de stad. Maar er zijn kleine lichtpuntjes.

En weer haalt Schiedam het NOS-journaal en alle landelijke kranten met 'slecht' bericht. Want zo valt de donderslag bij heldere hemel wel te noemen, die dinsdagavond losbarstte boven de hoofden van de 230 productiemedewerkers van de glasfabriek, officieel die van O-I, vestiging Schiedam. Eind augustus gaat de poort aan de Buitenhavenweg dicht, om niet meer open te gaan.

Maar wat ondersneeuwt in de berichtgeving is dat de deuren van het kantoorpand open blijven. De ongeveer vijftig 'white collar-medewerkers' van O-I aan de Buitenhaven behouden vooralsnog hun baan. 'Schiedam' is het Nederlandse hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf, dat verder ook nog productievestigingen kent in glasstad Leerdam en Maastricht. En dat blijft zo. Dat betekent dat een belangrijke werkgever in de stad een aanwezigheid in Schiedam houdt.

Verder is er hoop voor 'blue collarpersoneel' dat wil verhuizen of niet opziet tegen lange reistijden. Personeelsdirecteur Rob Daamen stelt dat er ongeveer zeventig vacatures zijn in Leerdam en Maastricht.

De reorganisatie en ontslagen (er wordt vanmorgen gesproken over een sociaal plan) zijn een gevolg van een proces dat binnen O-I al enige tijd wordt gevolgd. De fabriek in Schiedam stond voor een grote investering; twee ovens waren na vijftien jaar aan vervanging toe. Daaraan hangt een prijskaartje van naar verluidt zestig miljoen euro. Maar in tijden van overcapaciteit denk je als Amerikaanse producent wel twee keer na voor je zo'n bedrag investeert. Te meer daar elders op het continent voor lagere prijzen glas kan worden gemaakt. Vanuit Perrysburg in Ohio is het immers maar een luttel stukje van Schiedam naar Poznan.

Dan kan je voor 56 miljard dollar aan glas hebben verkocht in 2015 (in tachtig fabrieken wereldwijd), maar dan kan het verschil in productiekosten de keus toch relatief eenvoudig maken. Te meer als ook fabrieken in Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Tsjechië en Frankrijk om aandacht en investeringen vragen.

Daamen spreekt van 'een heel ingrijpend' besluit vanuit Perrysburg, waar goed over is gesproken en nagedacht. In een krimpende glasmarkt (meer en meer consumentenproducten gaan in blik en plastic) lijkt een besluit zo drastisch als het sluiten van een meer dan honderd jaar oud Schiedam monument, 'gewoon' een zakelijk besluit.

Op het videobeeld: Jan-Willem de Boer van Look Tv sprak gisteren al met Rob Daamen van O-I