Categorieën

Service

Koemarkt: van droom naar 'maken'

Koemarkt: van droom naar 'maken'
Wonen

Koemarkt: van droom naar 'maken'

  • Redactie
  • 13-10-2016
  • Wonen
Koemarkt: van droom naar 'maken'

Jolande Bosch (links) vertelt hoe zij de Makerspace ziet

SCHIEDAM – Een invasie van buitenaardse wezens, nou ja, soort van; of een lichtfestival, of een makersgilde om te werken aan kennisoverdracht; of toch 'gewoon' een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en een spel kunnen spelen. Ideeën om van de Koemarkt weer een bruisende plek in de stad te maken zijn er te over. Zaak is nu deze uit te werken tot realiseerbare acties. Van Dromenlab vorig jaar, naar Maakplaats nu.

Dat gebeurde gisteravond op een avond met betrokken Schiedammers – en een enkele Rotterdammer – en professionals die zich inzetten voor de transformatie van het Koemarktgebied. Dit keer werden zij bijgestaan door 'specialisten', bijvoorbeeld op het gebied van fondsenwerving, evenementenorganisatie en het bewandelen van de juiste procedures op het gebied van vergunningen en besluitvorming.

Meest concreet bleek het idee voor een makersgilde, een groep van een dertig tot vijftig creatieven die elkaar ondersteunen in de overdracht van kennis. “Makers hebben geleerd een eigen stijl te ontwikkelen, hun eigen label te vormen. Maar tegelijkertijd wordt ons ingeprent dat we een leven lang moeten leren”, vertelt kunstenaar en docent Jolande Bosch, die namens de Maakplaats heeft nagedacht over het gilde. “Door alle deelnemers één workshop te laten verzorgen en één iemand met kennis op een bepaald vlak te laten uitnodigen, heb je in een jaar zestig tot honderd workshops. Daar wordt volgens het gildeprincipe kennis uitgewisseld.” Liefst zonder de sterke hiërarchie die er in de gilden was. “Zodoende zijn we dan allemaal gezellen.” Die gezellen kunnen gratis aansluiten, publiek van buiten kan tegen een kleine betaling de workshops ook volgen. Te denken valt aan iemand die alles kan vertellen over leerlooien, of over Autocad-ontwerpen. Te boeken via internet en alleen doorgang vindend bij voldoende belangstelling. Het jaar zou besloten moeten worden met een conferentie, om de balans op te maken en verder te kijken.

Het gilde kan functioneren als netwerk, maar het zou mooi zijn als het beschikte over een eigen 'hub': voormalig hotel De Kroon / ex-Hans van Heelsbergen. “Daar kunnen makers en publiek elkaar ontmoeten.” Met ateliers in de 'vuile' kelder en op de begane grond werkplekken. “Daar kunnen makers tegen een lagere huur aan de slag, als ze zich bijvoorbeeld tenminste twee dagen in de week beschikbaar stellen om informatie te verschaffen.” De etalage van de voormalige winkel dienen om producten van de makers te tonen. “Zodoende wordt het een creatief verzamelgebouw.” Denkelijk niet alleen voor Schiedamse makers – want ook al blijken er daar veel van te zijn, schaal is nodig om deze 'Makerspace' te kunnen dragen. “Het zou een gilde voor heel het nul-tiengebied moeten zijn, waarvan de hub dan toevallig in Schiedam staat.” Een tref-plek voor Schiedam en de regio, een creatieve broedplaats.

Belangrijk is de zeer zichtbare plek van het pand. Want het initiatief wil juist ook de vele makers bekendheid geven. Succesvolle 'beginners' uit hub zouden door moeten groeien naar eigen ateliers. Mogelijk op het voormalige VROM-terrein even verderop – nu in gebruik voor de Singelschool. Mogelijk ook verderop op het industriegebied tussen Buitenhaven en Merwehaven – 'waar vind je nog een locatie waar industrie zo dicht op het stadscentrum zit', vraagt Vera van der Vlerk, projectleider Binnenstad bij de gemeente zich hardop af. Dat geeft spanning en helpt nadenken over een nieuwe rol, nieuwe functies voor een binnenstad die niet langer puur in het teken staat van winkelen.

Of deze binnenkort dan wel volloopt met buitenaardse wezens? Daarover worden plannen gemaakt en gepresenteerd op een geplande laatste sessie van de Maakplaats op 5 november. Voorlopig is het idee om levensgrote aliens te maken door kunstenaar (in opleiding) voor een festival. Meedenkers blijven welkom, ook voor het lichtfestival (niet vanaf de kade schepen in het licht zetten, zoals bij Doek, maar vanaf schepen de panden aan het water) of de uitkijktoren waarop je alle molens in één oogopslag kunt zien of de inrichting van een permanent evenemententerrein, of...