Jacques Vriens naar Schiedam

07-02-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Jacques Vriens komt naar Schiedam. De successchrijver zal bij het Schiedams Boekhuis 'Achtstegroepers huilen niet' signeren.

Dit gebeurt in het kader van de landelijke boekhandelsactie ‘Geef mij maar een boek!’. Het kinderboek van Vriens - voor het eerst uitgegeven in 1999 - is actieboek in deze campagne: vanaf 10 februari is het te koop bij het Schiedams Boekhuis en elders voor € 2,00.

De signeersessie staat gepland op 22 februari, van elf tot een. Daarbij geeft Vriens een korte lezing. De toegang is gratis. De organisator roept op 'het boek bij je te hebben', om het te kunnen laten signeren door de schrijver zelf.

Met deze actie willen boekhandels in het hele land jongeren kennis laten maken met de klassiekers uit de jeugdliteratuur. Ieder jaar verschijnt er een ‘nieuwe’ klassieker voor een kleine prijs. Dit jaar is er een extra actie gekoppeld aan ‘Geef mij maar een boek!’: er kan door leerlingen gecollecteerd worden voor stichting KiKa, via het Schiedams Boekhuis.

Achtstegroepers huilen niet gaat over de groep van juf Ina. Daar is vaak gedoe, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om het kamp, het schoolvoetbaltoernooi, of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen.

Het boek is bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury (tien tot twaalf jaar). Van het boek is in 2012 een ontroerende familiefilm gemaakt door Dennis Bots. De film ontving De Gouden Kalf Publieksprijs en won ook internationale prijzen.

Jacques Vriens (1946) wilde als kind toneelspeler, schrijver of schoolmeester worden. Hij werd het uiteindelijk allemaal. Tegenwoordig staat hij niet meer voor de klas, maar toneelspelen en schrijven doet hij nog altijd graag. Vriens is onder meer bekend van zijn verhalen over Tommie en Lotje, zijn schoolromans, zijn historische boeken, waaronder het recent verschenen boek Smokkelkinderen en de series De Bende van De Korenwolf en De Kinderen van het Kattenpleintje.

Hij heeft veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder verschillende Griffels, de Thea Beckmanprijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Zijn boeken Achtstegroepers huilen niet en Oorlogsgeheimen zijn verfilmd en alle twee bekroond met een Gouden Kalf. Van Tien torens diep werd een tv-serie gemaakt. In de afgelopen veertig jaar werden ruim vier miljoen boeken van Jacques Vriens verkocht.


Gerelateerd