Categorieën

Service

Irado-klanten zamelen vijftien kuren in met taxussnoeisel

Irado-klanten zamelen vijftien kuren in met taxussnoeisel
Gezond

Irado-klanten zamelen vijftien kuren in met taxussnoeisel

  • Redactie
  • 23-08-2016
  • Gezond
Irado-klanten zamelen vijftien kuren in met taxussnoeisel

SCHIEDAM - Inwoners van Schiedam en Vlaardingen hebben tot nu toe vijftien volle bakken taxussnoeisel afgeleverd bij Irado. Het groen word gebruikt voor de actie ‘Vergroot de Hoop: verklein de kanker’. Één bak taxusgroen is grofweg goed voor één chemotherapie.

Met nog bijna twee weken te gaan is de opbrengst van de actie van vorig jaar nu overtroffen.

Net als vorig jaar doen Schiedam en Vlaardingen mee aan de landelijke inzamelactie van stichting Vergroot de Hoop om zoveel mogelijk jonge en schone taxusscheuten in te zamelen. Daarvan worden medicijnen tegen kanker gemaakt. De inzamelactie loopt van 15 juni tot 31 augustus; een beperkte periode omdat de grondstof voor de chemotherapien alleen in deze periode serieus aanwezig is in de plant. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. De inzamelaars doneren ook een bedrag voor  kankerbestrijding. Bij de milieustraten in Vlaardingen en Schiedam staan speciale verzamelbakken voor het taxussnoeisel.

Het snoeisel moet wel voldoen aan enkele voorwaarden, anders kan het niet goed verwerkt worden. Zo zijn alleen eenjarige scheuten bruikbaar en mogen de takken maximaal dertig centimeter lang zijn. Dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn helaas niet bruikbaar. Ook moet het taxussnoeisel ‘schoon’ zijn, dus niet vermengd met andere materialen. Dat kan bijvoorbeeld door een doek of zeil op de grond te leggen voordat de taxushaag wordt gesnoeid.