Initiatief voor kinderontdekhoek Techniek

03-11-2015 Nieuws Redactie

De Borealis voor de deur bij Huisman, foto: Huisman

SCHIEDAM - Een Kinderontdekhoek, of een Kids Techno Center Experience, geef het maar een naam, maar het moet er wel gaan komen. Dat stellen Richard Breugem, Eveline Lamphen en Melissa Holleman voor in het kader van het themajaar 2016, 'Schiedammers Maken'.

Het idee voor een plek in Schiedam waar kinderen kunnen spelen en ontdekken met techniek, ontstond toen Breugem, directeur van bouwbedrijf Van den Tempel en Lamphen, werkzaam bij de cultuurscouts van Mooi Werk, elkaar ontmoetten in het kader van de voorbereidingen van het themajaar. Later sloot Holleman van Komkids hier bij aan.

“Waarom is er in de stad niets voor ouders met jonge kinderen, op het vlak van techniek en havens”, zo vroeg Lamphen zich af. Terwijl duidelijk is dat Schiedam een traditie heeft van 'natte' maakindustrie - zeg maar werven - en hier ook vandaag de dag nog een belangrijke boterham in verdient. Conclusie van de twee: “Als het er niet is, moeten wij er voor zorgen!”

Want het belang om kinderen op jonge leeftijd in contact met techniek te brengen is groot, aldus Breugem. Zijn bedrijf staat midden tussen aansprekende 'technische' bedrijven als Gusto MSC, Damen, Mammoet, SBM en Huisman. Als hij Vijfsluizen op komt rijden 'begint het te kriebelen'. “Hoe zou het zijn als je dat aan schoolkinderen kan laten zien?” Dat zou kunnen door een ontdekhoek of ervaringscentrum met allerlei opstellingen waar kinderen spelenderwijs mee aan de slag gaan. Vergelijk het (bescheiden) met het Amsterdamse Nemo.

“Jonge kinderen zijn vatbaar voor een kennismaking met techniek”, aldus de initiatiefnemers. Zij denken dan aan kinderen in de hoogste groepen van het basisonderwijs en bijvoorbeeld de brugklassers. Het techniekcentrum zou moeten worden opgenomen in lesprogramma's van de scholen. De keuze voor techniek als het gaat om het kiezen van een beroep of studierichting is nog steeds geen vanzelfsprekende voor veel kinderen. Terwijl het bedrijfsleven zit te springen om goed personeel en opziet tegen een golf van pensioneringen onder hun werknemers.

De plannen zijn in een vroeg stadium, veel moet nog worden beslist. Zo heeft de gemeente Schiedam al aangegeven dat het vestiging van een ontdekhoek in het stadscentrum verkiest, terwijl de initiatiefnemers denken aan een plek tussen de aansprekende bedrijven. Verder moet nog worden gewerkt aan de financiering en de planning. Breugem en Lamphen denken aan een permanente opstelling; zij zijn daarbij afhankelijk van de bedrijven die 'spullen' willen aanleveren. Zij gaan daarom de komende tijd op zoek naar betrokkenheid van de partijen die een bijdrage dienen te leveren om de Kids Techno Experience van de grond te krijgen.


Gerelateerd