Huisman bouwt aan testplaats

04-07-2015 Nieuws Ted Konings

SCHIEDAM - Huisman bouwt aan een testplaats voor een vernieuwde versie van de boorinstallaties die het maakt. Dit bevestigt Leo de Vos, productiemanager van het bedrijf op Vijfsluizen.

De afdeling Schiedam van Milieudefensie loopt te hoop tegen deze testplaats en de bouw van de toren die er op moet verrijzen. De toren wordt ruim negentig meter hoog. Milieudefensie wil de burenraad van Huisman bij elkaar roepen voor spoedoverleg.

Volgens manager De Vos is de burenraad echter al geïnformeerd. Hij stelt dat Huisman veel energie steekt in het contact met de omwonenden.

Huisman maakt installaties die gebruikt worden in de offshore-industrie en bij olieboringen. Het leverde eerder vier boorinstallaties op, aldus De Vos. “We zijn nu toe aan een vernieuwde versie, want we ontwikkelen voortdurend door.” Maar potentiële klanten willen overtuigd worden van de apparaten. “Daarom bouwen we een prototype op de kade.” Klanten, vaak Amerikaanse bedrijven, kunnen zo zien hoe de installaties, 'inclusief alle innovatieve snufjes' werken. Het compleet nieuwe zit hem volgens De Vos in het compleet geautomatiseerd koppelen van de boorpijpen. “Denk aan een hele grote robotarm.” Tot dusver gaat dit werk handmatig.

Het prototype kan volgens De Vos bij gebleken interesse 'een strik krijgen en verkocht worden'. “En dan bouwen we een nieuwe.” Want de kracht van Huisman is volgens hem dat apparatuur door het bedrijf voor een groot gedeelt wordt voorgebouwd, om de tijd dat de schepen en platforms waarop ze geplaatst worden, zo kort mogelijk te houden.

Milieudefenstie verwijt Huisman 'nog meer activiteiten te gaan doen op het terrein'. “Er is nu al ernstige overlast van dit bedrijf en de problemen zijn nu al nauwelijks meer oplosbaar. Het bedrijf past met de huidige activiteiten niet meer in dit havengebied.”

De Vos ziet de problemen niet. De testtoren zal geen grote geluidshinder veroorzaken. De productiemanager bevestigt dat de toren negentig meter hoog wordt, misschien zelfs nog iets hoger. Dat is hoger dan de grote bedrijfshal van Huisman. “Maar ik heb het nog eens nagevraagd bij de gemeente: we mogen hier tot 120 meter bouwen.” Volgens De Vos gaat het verder om een relatief smal apparaat. “Van zeg maar acht bij acht meter.”

Volgens Milieudefensie is ook de gemeente Schiedam niet of in een heel laat stadium geïnformeerd. De Vos stelt dat in de afgelopen weken ambtenaren van de gemeente zijn komen kijken. Zijn bedrijf beschikt over de noodzakelijke vergunningen, aldus de manager. Om de testtoren van 1700 ton te kunnen bouwen, moet de grond eronder worden gefundeerd. Huisman is recent begonnen met de aanleg van deze testplaats van dertig bij vijftig meter. “De heipalen zitten er in.”

 

 


Gerelateerd