Categorieën

Service

Hoera voor het Schiedams Boekhuis

Hoera voor het Schiedams Boekhuis
Winkelen

Hoera voor het Schiedams Boekhuis

  • Han van der Horst
  • 06-03-2016
  • Winkelen
Hoera voor het Schiedams Boekhuis
COLUMN -Nederlands bekendste sportfilosoof Hugo Borst komt naar Schiedam. Op donderdag 10 maart om half acht opent hij het Schiedams Boekhuis op de Hoogstraat ter hoogte van Rosa. Eigenaresse Annette Jongen nodigt alle Schiedammers uit om dit gebeuren bij te wonen. Drankjes en hapjes zullen klaar staan.

Annette is een frêle vrouw maar er zit veel doorzettingsvermogen in. Het valt tegenwoordig niet mee om een boekhandel te openen. De banken zijn afkerig van financiering. De trend naar bestellingen op het internet zitten je in de weg. Toch is er ruimte voor boekwinkels. Als ze maar meer zijn dan verkooppunten. Als het maar plekken zijn waar liefhebbers van verhalen (waargebeurd of niet) elkaar tegen kunnen komen.

Annette Jongen is bezig van het Schiedams Boekhuis zo´n plek te maken. Het heeft haar veel moeite gekost voor het zover was. De winkel is gefinancierd dankzij zogenaamde crowdfunding, dat wil zeggen met de dubbeltjes en de kwartjes van Schiedammers die vinden dat de binnenstad niet zonder behoorlijke boekwinkel kan en daarom nog steeds de vorig jaar gesloten zaak van Van Leeuwen missen. Het zag er een tijd naar uit dat op deze manier niet voldoende startkapitaal bijeen kon worden gebracht maar Annette versaagde niet.

Annette heeft niet alleen de burgerij maar ook het stadskantoor een groot genoegen gedaan. Daar droomt men van een echt Schiedams museumkwartier met het Stedelijk en de Gekroonde Brandersketel als hoekstenen.

Zoiets blijft een hersenschim als het bij twee musea blijft. Zo´n kwartier moet meer bieden. Het dient een plek in de stad te zijn waar je wilt blijven hangen. Een boekwinkel geeft dan extra cachet om het eens deftig en elitair te zeggen. Daardoor wordt het geheel versterkt. Dat bestaat nu nog uit losse onderdelen die nog niet tot een eenheid gegroeid zijn. Binnenkort viert jenevercafé ´t Spul met achterin het Borrelmuseum het zilveren jubileum. Op de hoek van de Appelmarkt proberen jonge kunstenaars van het oude Monopole een ontmoetingscentrum te maken voor gelijkgezinden. Tegenover Rosa wordt een prachtig pandje verbouwd tot bed and breakfast met een koffie en taartzaak onderin. Daar komt ook de nieuwe ingang van het jenevermuseum. Het koninklijke Rosa zelf is trouwens met zijn bloemsierKUNST een wezenlijk onderdeel van het museumkwartier in wording. En dan is er ook nog een pandje, waar aan jongerencultuur wordt gedaan. Zo ontstaat een plek waar je wat te zoeken hebt. O ja, het Coöperatiemuseum en Schiedams enige souvenirzaak bij de Appelmarktbrug horen er ook bij.

Het tomeloos ondernemerschap van Annette Jongen werpt een scherp licht op de kansen die in dit stukje Hoogstraat liggen. Volgens mij kunnen de nieuwe museumdirecteuren en de culturele ondernemers grootse dingen tot stand brengen. Als ze maar de handen ineenslaan en beseffen dat ze elkaars ervaring en talenten goed kunnen gebruiken.

Dan worden dromen waar en lege stukjes stad hotspots.