GustoMSC komt in Amerikaanse handen

01-06-2018 Nieuws Redactie

GustoMSC houdt kantoor in de oude timmerfabriek van Wilton-Fijenoord op Vijfsluizen

SCHIEDAM - GustoMSC is overgenomen door het Amerikaanse bedrijf National Oilwell Varco (NOV). Dit heeft een woordvoerder van GustoMSC bevestigd tegenover gespecialiseerde websites als Offshore Energy Today en Maritiem Nieuws. Parcom zette het Schiedamse bedrijf al in 2014 in de etalage, maar kon het door de crisis in de offshore en olie-en gassector niet kwijt.

De nieuwe moeder is een Amerikaanse multinational met een omzet van bijna € 7 miljard en genoteerd aan technologiebeurs Nasdaq. National Oilwell Varco is een branchegenoot van het eveneens Schiedamse bedrijf Huisman, ontwerper van industrieel materiaal voor de olie- en gasindustrie en producent van (diepzee)kranen. GustoMSC heeft een reputatie als ontwerper van mobiele boorplatforms en booreilanden.

GustoMSC, met destijds 130 werknemers, kwam in 2012 in handen van Parcom, dat het Schiedamse bedrijf kocht voor $ 185 mln van het beursgenoteerde SBM Offshore, bouwer van drijvende olieplatforms. De verkoop was destijds onderdeel van een desinvesteringsprogramma van SBM Offshore, ook Schiedams.

Parcom kocht in 2012 de meerderheid van de aandelen van Gusto, nadat het in 2011 ook al een oog op het bedrijf had laten vallen. De investeringsmaatschappij dacht Gusto naar een hoger groeipad te kunnen brengen, maar die verwachtingen zijn niet echt uitgekomen. Bedrijven als Gusto, Huisman en ook het nieuwe moederbedrijf National Oilwell Varco hebben veel last gehad van de daling van de olieprijs en de crisis in de offshoresector.

Gusto, dat vaak werkt voor grote multinationals als Shell, BP, Exxon en Statoil, boekte enkele jaren geleden nog een omzet van enkele honderden miljoenen euro's, maar heeft veel last gehad de crisis in olie-industrie. In 2015 bedroeg de omzet nog ruim € 200 mln, maar in 2016 bleef daar nog een kleine € 85 mln van over. De winst daalde van € 35 mln (2015) tot € 4,5 mln een jaar later. Over 2017 zijn nog geen cijfers beschikbaar, zo stelt het Financiële Dagblad.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd