Grote opdracht Exxon Mobil voor SBM Offshore

03-07-2018 Nieuws Redactie

De Turritella, een eerdere FPSO van SBM


SCHIEDAM - SBM Offshore mag van Exxon Mobil de bouw van een tweede Liza-FPSO voor gaan bereiden. Dit meldt de dienstverlener aan olie-industrie vanmorgen.

Het bedrijf, met een belangrijke vestiging in Schiedam kreeg de zogenaamde Feed-opdracht; het kan beginnen met het 'front end engineering and design', de eerste fase van het ontwerp van een nieuw drijvend platform, waarmee olie en gas kan worden opgepompt, opgeslagen en overgeslagen. De reguliere term voor zo'n platform is FPSO. In december 2016 kreeg SBM al de opdracht voor een eerste FPSO met de naam Liza.

Het olieveld Liza ligt ongeveer tweehonderd kilometer uit de kust van Guyana en betreft één van de grootste ontdekte olievelden van de laatste tien jaar.

Opdrachtgever is Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPG), een dochteronderneming van het Amerikaanse olieconcern. Dat is de exploitant van het Stabroek-blok, waar het Lizaproject onder valt, met partners Hess Guyana Exploration en CNOOC Nexen Petroleum Guyana. Na voltooiing van de 'Feed', rekent SBM Offshore erop de machtiging te krijgen om ook de volgende fase in de bouw van de FPSO te verrichten.

SBM Offshore zal volgens de huidige afspraken het platform na realisatie voor maximaal twee jaar gaan exploiteren. Daarna wordt EEPG eigenaar. De FPSO zal naar verwachting een productiecapaciteit krijgen van 220.000 vaten olie per dag, een gasbehandelingscapaciteit van 400 miljoen kubieke voet per dag. De FPSO zal ongeveer twee miljoen vaten ruwe olie kunnen opslaan. Financiële informatie over de opdracht zijn niet bekendgemaakt.


Gerelateerd