Categorieën

Service

Glasblazers verdienen de eer van de stad

Glasblazers verdienen de eer van de stad
Uit

Glasblazers verdienen de eer van de stad

  • Han van der Horst
  • 29-01-2017
  • Uit
Glasblazers verdienen de eer van de stad

Beeld uit de film Glas van Bert Haanstra (1958)

COLUMN - Met één pennenstreek maakten de Amerikaanse eigenaars een eind aan een oude Schiedamse traditie. Wisten zij veel dat de glasindustrie net zo onverbrekelijk met onze stad verbonden is als de distilleerderijen en de scheepsbouw. Het waren koele calculatoren. Ze verdienen een centje meer als de productie elders plaatsvindt.

Wat is nu van belang? Het is in ieder geval van belang dat de op straat gesmeten medewerkers een nieuwe baan krijgen. Volgens het Algemeen Dagblad maken zij goede kansen op de arbeidsmarkt. Laten wij hopen dat dit zo is.

Maar er is nog iets: de grond onder die glasfabriek is zonder twijfel enorm vervuild. Er zou toch op moeten worden toegezien dat de Amerikaanse eigenaren het terrein schoon opleveren. Het mag niet zo zijn dat de burgers van Schiedam straks voor de kosten opdraaien.

Ook wordt het tijd om eens te gaan denken aan een of andere permanente tentoonstelling over de Schiedamse glasindustrie en de mensen die daar hun brood verdienden. Daarover vallen spannende verhalen te vertellen. Er zijn ongetwijfeld mooie dingen om te laten zien. Het museumkwartier is een uitgelezen plek om de herinnering aan de Schiedamse glasfabrieken en -blazerijen levend te houden. Samenwerkingsproject tussen het stedelijk en het jenevermuseum?

Ik moet er nu ineens aan denken dat het minst bekende museum van Schiedam, het Borrelmuseum, een grote flessenverzameling heeft. Waar vindt u het Borrelmuseum? Dat is gevestigd in de opkamer van café ‘t Spul op de Hoogstraat.

Glas, de beroemde documentaire van Bert Haanstra uit de jaren vijftig, laat het contrast zien tussen het handwerk van de ambachtelijke glasblazer en de industriële massaproductie zoals die op de Buitenhavenweg plaatsvindt. Een eeuw geleden echter werden alle Schiedamse jeneverflessen met de hand geblazen want een andere techniek was er niet. Tegen de dorst dronken de glasblazers bier. Hier staat meer over hun zware werk.

De glasblazers en de glasfabrieken verdienen de eer van de stad. Laten we daar wat aan doen.